Kauneus, hiukset & tyyli.

Ihonhoito-, meikkaus-, hius- ja tyylivinkit

Kuivien hiusten hoito talvella – 10 vinkkiä kosteutettuun kuontaloon kotikonstein

Iiks, talvipakkaset yllätti ja tukkasi on siitä hyvästä kuiva, sähköinen käkkyrä? We feel you! Etenkin jos hiukset tuppaa olemaan luonnostaan kuivaa sorttia, ei kylmät talvikelit ja kuiva huoneilma auta asiaa. Hiukset kuivuvat herkästi etenkin talvisin ja kuivat hiukset myös katkeilevat ja menevät huonoon kuntoon nopeasti, joten tuska on todellinen.

Miksi hiukset kuivuvat?

Hiukset itsessään koostuvat kuolleista keratinisoituneista soluista eikä niissä ole esimerkiksi verenkiertoa. Hiukset ovat siis kuollutta materiaalia. Päänahka onkin sinänsä hiusten ainoa luonnollinen kosteuttaja, sillä se erittää luonnollisesti öljyä, joka kosteuttaa myös hiuksia. Päänahka kuitenkin sijaitsee aika kaukana hiusten latvoista, joten erityisesti hiusten latvat kuivuvat herkästi. Myös ikääntyessä päänahka erittää vähemmän öljyä ja tällöin hiukset kuivuvat. Sitten tietenkin myös kuiva ilma vähentää hiusten kosteutta.

Tiesitkö, että suomalaisissa kodeissa on usein todella kuiva huoneilma yleensäkin? Ilman kylmetessä kodin lämmitystä nostetaan ylemmäs ja tämä kuivattaa huoneilmaa entisestään. Mietipä, kuinka ison osan vuodesta Suomessa on sen verran viileä, että lämmitystä tarvitsee nostaa? No se osa on aika iso! On siis selvää, että hiukset kuivuvat helposti erityisesti näillä leveysasteilla.

Tässä artikkelissa, jota parhaillaan luet, jaamme 10 parasta vinkkiä kuivien hiusten ensiapuun.

10 parasta keinoa taltuttaa kuivat kutrit

1. Kiinnitä huomiota ruokavalioosi

Ruokavalio on kaiken A ja O. Hiukset rakastavat proteiinia ja E-vitamiinia ja näitä sinun tulee tankata kun haluat hiuksistasi vahvat ja hyväkuntoiset. Jotkut ruoka-aineet ovat erityisen hyviä hiusten kosteuden kannalta, sillä ne auttavat päänahkaasi tuottamaan lisää terveellistä öljyä ja sitä kautta kosteuttamaan hiuksia. Kiinnitä huomiota hyvien rasvojen lähteisiin, esimerkiksi lohi ja avokado sisältävät runsaasti hyvänlaatuista rasvaa. Myös A- ja C-vitamiinit sekä sinkki tekevät hyvää hiuksillesi. Näitä saat esimerkiksi tummanvihreistä vihanneksista ja pähkinöistä

2. Tee kotona ihana hiusnaamio kutreillesi

Helli hiuksiasi ihanalla kotitekoisella naamiolla – kutrit ja lompakko kiittää. Ainekset yleensä löytyvät valmiiksi kotoasi tai vaativat vain pikaisen piipahduksen ruokakauppaan. Kemppareista ja kauneuden verkkokaupoista löydät myös hyviä hiusnaamioita, suosittelemme lämpimästi esimerkiksi tätä Innersensen Hydrating hiusnaamiota (linkki Twistbe-verkkokaupan sivuille). Reseptit parhaisiin kotitekoisiin hiusnaamioihin jaoimme tässä artikkelissa.

3. Vältä lämpökäsittelyjä & kovia kemikaaleja

Oletko huomannut koskaan, kun muotoilurautoja käyttäessäsi hiuksistasi nousee höyryä? Se johtuu hiuksissasi olevasta kosteudesta, joka hiusta kuumentaessa höyryää hiuksista taivaan tuuliin. Kaikki lämpökäsittelyt ja muotoiluraudat kirjaimellisesti kuivattavat hiuksiasi valtavasti. Paras teko, jonka voit hiuksillesi tehdä, on jättää kaikki lämpökäsittelyt pois. Myös rajut kemikaalit sekä hiusten kova käsittely muutenkin kuivattaa ja vaurioittaa hiuksiasi.

4. Harvenna shampoopesua

Oletko koskaan tsekannut, mitä shampoosi sisältää? Jos löydät ainesosalistasta esimerkiksi sellaisen ainesosan kuin ”sodium laureth sulfate”, saattaa shampoosi olla liian ”pesevä” eli kuivattava! Sulfaatit ovat peseviä ainesosia, joita lisätään shampoisiin ja oikeastaan todella moneen kosmetiikan pesuaineeseen ja ne kuivattavat hiuksia ja ihoa todella helposti. Kylmän ja kuivan vuodenajan aikaan voi olla erittäin hyödyllistä vähentää shampoopesua tai ainakin vaihtaa shampoo vähemmän pesevään.

5. Kokeile curly girl -metodia

Edelliseen kohtaan viitaten, curly girl -metodissa hiuksien hoitotuotteista karsitaan kokonaan pois muun muassa sulfaatit, alkoholit ja silikonit, ja hiusten hoitorutiinista itse asiassa jätetään shampoopesu kokonaan pois ja sen sijaan hiukset pestään hoitoaineella. Tämän takia metodi on äärimmäisen hiuksia hellivä ja kosteuttava.

Metodin nimi antaa vihjettä sen alkuperäisestä tarkoituksesta – se on tarkoitettu tuomaan hiusten luonnollinen kiharuus esiin, mutta nykyään moni käyttää menetelmää hyväkseen ihan vain pitääkseen hiukset paremmassa kunnossa.

Metodin pääperiaatteita on hiusten äärimmäisen hellävarainen hoito ja kuivattavien ainesosien välttäminen, ja siksi moni on saanut metodista apua hiusten kuivuusongelmaan. Kiinnostuitko? Lue artikkelimme, jossa kerromme, kuinka aloitat metodin käytön.

6. Tsekkaa vitamiinit ja hivenaineet kuntoon

Joskus kaikkea tarvittavaa ei saa ruoasta. Voi olla, että syöt varsin monipuolisesti, mutta silti kehosi jää vaille joitakin vitamiineja ja mineraaleja joista osa on hyvin tärkeitä hiusten hyvinvoinnin kannalta. Kurkkaa tästä artikkelista, mitä vitamiineja hiuksesi tarvitsee pysyäkseen kauniina ja kosteutettuna.

Askarruttaako vitamiinitasosi? Yhteistyökumppanimme Puhti tarjoaa valikoiman erilaisia laboratoriomittauksia, joista saat tietoa siitä, kuinka kehosi sisällä menee. Esimerkiksi naisten terveystarkastus sisältää D- ja B12-vitamiinitasojen mittauksen!

7. Valitse hellävarainen hiusväri & unohda vaalennukset

Jos värjäät hiuksiasi, valitse hellävaraisempi vaihtoehto, sillä osassa hiusvärejä on nimittäin hiusta kuivattavia ainesosia. Vaalennus on kaikista eniten hiusta rasittava ja kuivattava käsittely ja tekee ehdottomasti eniten vauriota hiuksille. Ammoniakiton öljyperäinen väri on hiukselle paras vaihtoehto (tai sitten jätät hiusvärit kokonaan ja annat oman ihanan hiusvärisi loistaa!)

8. Vältä tuotteita, jotka sisältävät alkoholia tai keinotekoisia hajusteita

Alkoholi kuivattaa hiusta todella paljon, joten tsekkaa vielä shampoon lisäksi muutkin hiustenhoito ja -muotoilutuotteesi. Jos löydät mistään esimeriksi merkinnän ”alcohol denat”, niin pysy siitä kaukana! Huomioi, että on olemassa myös hyvä ”alkoholeja”, nimittäin rasva-alkoholeja, kuten cetearyl alcohol. Se on ihoa ja hiuksia pehmentävä ainesosa eikä kuivata hiuksiasi tai ihoasi. Mutta alkoholi sekä tietyt keinotekoiset hajusteet on äärimmäisen kuivattavia ainesosia, joita et halua tukkaasi laittaa!

9. Juo vettä

Vesi vanhin voitehista. Näin se on! Tämä on melkeinpä listan tärkein, sillä kaikki lähtee sisältä, myös hiusten hyvinvointi.

10. Hanki kotiisi ilmankostuttaja

Ilmankostuttaja kosteuttaa tasaisesti huoneilmaa ja tekee hyvää niin hiuksille, iholle kuin limakalvoillesikin. Talviajan must hankinta!

Lisävinkkejä

Toivottavasti vinkkilistastamme oli sinulle paljon apua! Tässä muutama lisäneuvo: Muista aina huolehtia hellävaroin hiuksistasi, esimerkiksi märkiä hiuksia ei kannata harjata ja muovinen/synteettinen harja kannattaa muutenkin vaihtaa luonnonharjaksiseen. Froteepyyhkeellä voimakkaasti hankaaminen rasittaa myös hiuksiasi – parempi vaihtoehto hiusten kuivaamiseen on puristelu.

Suosittelemme lämpimästi sinua tutustumaan Curly Girl -metodiin, sillä sen avulla monet ovat saaneet ihanat ja hyvinvoivat hiukset, vaikka kiharat eivät olisikaan haaveena. Suosittelemme lämpimästi myös Innersensen luonnonmukaisia ja äärimmäisen hoitavia hiustenhoitotuotteita.

Lykkyä pyttyyn kuivien kutrien taltuttamisessa, neuvoillamme onnistut varmasti!

Kiinnostaako hiustenhoito? Lue muutkin hiusaiheiset artikkelimme täältä:

Curly Girl -metodi – aloittajan opas

Hoida hiukset kuntoon kotikonstein! 3 parasta DIY hiusnaamiota, joiden ainesosat löydät keittiöstäsi

Vahvat ja kiiltävät hiukset ruokavaliolla – Näitä ruoka-aineita ja vitamiineja hiuksesi rakastaa

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista: