Kauneus, hiukset & tyyli.

Ihonhoito-, meikkaus-, hius- ja tyylivinkit

Onko sulfaatiton ja silikoniton shampoo parempi hiuksille?

Shampoo

Hiustenhoitoon liittyvät valinnat ovat hiustensa kunnosta kiinnostuneille tärkeitä, ja yksi merkittävä päätös koskee shampoon valintaa. Markkinoilla on lukuisia erilaisia shampoita, joista osa sisältää sulfaatteja ja silikonia. Viime vuosina sulfaatiton shampoo on kuitenkin noussut suosioon, sillä monet ovat alkaneet tiedostaa sulfaattien ja silikonin mahdolliset haittavaikutukset hiuksille.

Tässä artikkelissa kerromme syyt, miksi sulfaatiton & silikoniton shampoo voi olla parempi vaihtoehto ja kerromme, kenelle se sopii parhaiten.

Navigoi artikkelia alla olevien linkkien avulla:

Mitä sulfaatit ovat?

Sulfaatit ovat peseviä ja vaahtoavia ainesosia, joita käytetään usein shampoissa ja pesuaineissa. Yleisimpiä sulfaatteja ovat esimerkiksi natriumlauryylisulfaatti (SLS) ja ammoniumlauryylisulfaatti (ALS). Näitä ainesosia käytetään sen vuoksi, että ne poistavat tehokkaasti likaa ja öljyä hiuksista ja päänahasta.

Ovatko sulfaatit haitallisia hiuksille?

Vaikka sulfaatit ovat tehokkaita puhdistajia, ne voivat olla myös haitallisia hiuksille ja päänahalle. Sulfaatit voivat poistaa hiuksista liikaa luonnollisia öljyjä ja kosteutta, mikä voi tehdä hiuksista kuivat ja hauraat. Ne voivat myös ärsyttää päänahkaa ja aiheuttaa kutinaa ja hilseilyä.

Lisäksi sulfaattien voimakas pesevä vaikutus voi heikentää hiusten väriä, erityisesti värjättyjä sellaisia. Se voi myös loiventaa ja heikentaa kiharoiden ja laineiden muotoa.

Sulfaatiton shampoo: hyödyt

Shampoo hiukset

Valitsemalla sulfaatittoman shampoon voit nauttia monista sen tuomista eduista, jotka edistävät hiusten terveyttä ja hyvinvointia. Tässä muutamia näistä hyödyistä:

1. Hellävarainen puhdistus

Sulfaatittomat shampoot puhdistavat hiukset hellävaraisesti poistamatta niistä liikaa öljyjä ja kosteutta. Ne eivät kuivata hiuksia yhtä voimakkaasti kuin sulfaatilliset shampoot, mikä tekee niistä erinomaisen valinnan kuiville ja vaurioituneille hiuksille.

2. Sulfaatiton shampoo sopii herkälle päänahalle

Sulfaatittomat shampoot ovat yleensä hellävaraisempia päänahalle ja sopivat paremmin niille, jotka ovat herkkiä sulfaateille ja muille voimakkaille kemikaaleille. Ne voivat auttaa vähentämään päänahan ärsytystä ja kutinaa.

3. Suflaatiton shampoo suojelee hiusten väriä

Jos sinulla on värjätyt hiukset, sulfaatittomat shampoot ovat parempi valinta, sillä ne eivät haalenna hiusten väriä yhtä voimakkaasti kuin sulfaatilliset shampoot. Ne auttavat säilyttämään hiustesi kauniin värin pidempään.

4. Sulfaatiton shampoo edistää hiusten terveyttä

Sulfaatittomat shampoot sisältävät usein luonnollisia ainesosia, kuten kasviuutteita ja öljyjä, jotka ravitsevat hiuksia ja edistävät niiden terveyttä. Ne voivat auttaa vahvistamaan hiuksia ja suojelemaan niitä ulkoisilta vaurioilta.

Mistä tietää onko shampoo sulfaatiton?

Sulfaatiton shampoo tunnistetaan yleensä pakkauksessa olevasta merkinnästä. Jos shampoon nimi sisältää termiä “sulfaatiton” tai “SLS-vapaa”, se viittaa siihen, että shampoo ei sisällä sulfaatteja. Lisäksi voit tarkistaa ainesosaluettelon ja etsiä sanoja kuten “natriumlauryylisulfaatti”, “ammoniumlauryylisulfaatti” tai “sulfaatti”. Jos näitä ainesosia ei löydy, shampoo on todennäköisesti sulfaatiton.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että sulfaatittomat shampoot voivat silti sisältää muita voimakkaita kemikaaleja, kuten parabeeneja tai silikoneja. Jos haluat välttää myös näitä ainesosia, tarkista shampoon ainesosaluettelo huolellisesti.

Mitä ongelmia sulfaatiton shampoo voi aiheuttaa?

Vaikka sulfaatittomissa shampoissa on monia etuja, ne eivät välttämättä sovi kaikille. Joillakin ihmisillä saattaa olla ajoittain vaikeuksia sopeutua sulfaatittoman shampoon käyttöön, erityisesti jos he ovat tottuneet voimakkaasti vaahtoaviin sulfaatillisiin shampoisiin. Sulfaatiton shampoo voi tuntua aluksi erilaiselta ja vaatia tottumista.

Toinen mahdollinen ongelma on, että sulfaatittomat shampoot eivät aina puhdista yhtä tehokkaasti kuin sulfaatilliset shampoot, etenkin jos hiuksesi ovat erityisen likaiset tai öljyiset. Tässä tapauksessa saatat joutua pesemään hiuksesi useammin tai etsimään muita tapoja poistaa ylimääräistä likaa.

Paras sulfaatiton shampoo ja hoitoaine

Sulfaatittomia shampoita ja hoitoaineita on monia erilaisia, ja paras vaihtoehto riippuu hiustesi tyypistä ja tarpeista. Valitse shampoota ja hoitoainetta, joka sopii omalle hiustyypillesi ja hoitotarpeillesi. Tässä muutamia suosittuja sulfaatittomia shampoota ja hoitoaineita:

  1. Briogeo Don’t Despair, Repair!™ Super Moisture Shampoo & Conditioner: Tämä hoitava shampoo ja hoitoaine sisältää luonnollisia ainesosia, kuten oliiviöljyä ja avokadoöljyä, jotka kosteuttavat ja vahvistavat hiuksia.
  2. Living Proof Restore Shampoo
  3. Aveda Shampure™ Nurturing Shampoo & Conditioner: Tämä hellävarainen shampoo ja hoitoaine sisältävät 25 erilaista kukkaisuutetta, jotka rauhoittavat ja kosteuttavat hiuksia.

Mitä silikonit ovat?

Silkoni hiukset

Silikoni on keinotekoinen ainesosa, joka koostuu kemiallisista yhdisteistä, joita kutsutaan siloksaaneiksi. Silikoneja käytetään laajasti kosmetiikkateollisuudessa, myös hiustuotteissa, koska ne tarjoavat useita hyödyllisiä ominaisuuksia. 

Silikoni muodostaa hiusten pintaan ohuen kalvon, joka silottaa hiuksen pintaa. Tämä tekee hiuksista sileämmät, tuo niihin kiiltoa ja pehmeyttä. Tuo kalvo myös auttaa suojaamaan hiuksia ulkoisilta vaurioilta, kuten lämpökäsittelyltä, UV-säteiltä ja ilmansaasteilta. Silikoni tekee hiuksista myös helpommin selvitettävät.

Monta hyvää syytä lisätä silikonia hiustuotteisiin! Miksi siis välttää silikonia hiustuotteissa?

Silikoniton shampoo: hyödyt

Shampoo hiustenpesu

Silikonittomat shampoot ovat nousseet suosioon viime vuosina, ja niitä pidetään monien hiustenhoitoasiantuntijoiden suosittelemana vaihtoehtona perinteisille shampoille, jotka sisältävät silikoneja. Alla kerromme joitain silikonittoman shampoon hyödyistä:

1. Luonnollisempi koostumus

Silikonittomat shampoot sisältävät luonnollisempia ainesosia eivätkä  ne tietenkään sisällä synteettisiä silikoneja. Silikonit ovat keinotekoisia aineita, jotka peittävät hiuksen pinnan ja ne kertyvät tehokkaasti hiuksiin pitkäaikaisessa käytössä. Silikoniton shampoo sen sijaan puhdistavaa hiukset hellävaraisesti ilman kertymiä ja keinotekoisia lisäaineita.

2. Hiusten terveys ja hengittävyys

Silikonit muodostavat hiuksen pintaan kalvon, joka voi estää kosteuden ja ravinteiden imeytymisen hiuksiin. Tämä voi johtaa kuivuuteen, haurauteen ja vahingoittuneisiin hiuksiin pitkällä aikavälillä. Silikonittomat shampoot sen sijaan antavat hiusten hengittää ja imeä kosteutta ja ravinteita paremmin.

3. Parempi päänahan terveys

Silikonit myös vaikuttavat päänahan terveyteen, sillä ne voivat tukkia hiusten juuria ja aiheuttaa päänahan ärsytystä ja kutinaa. Silikonittomat shampoot eivät aiheuta tätä ongelmaa ja ovat siten parempi valinta niille, joilla on herkkä päänahka tai taipumusta hilseilyyn.

4. Luonnollinen kiilto ja pehmeys

Koska silikonittomat shampoot eivät peitä hiuksia keinotekoisella kalvolla, hiukset saavat luonnollisen kiillon ja pehmeyden. Silikonittomat shampoot auttavat myös korostamaan hiusten luonnollista tekstuuria ja kauneutta.

5. Ympäristöystävällisyys

Silikonittomat shampoot ovat ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja, sillä ne eivät sisällä synteettisiä ja haitallisia ainesosia. Ne ovat myös helpommin biohajoavia ja vähentävät vesistöihin päätyvien kemikaalien määrää.

7. Pitkäaikaiset edut hiusten terveydessä

Vaikka silikonittomien shampooiden käytön alussa voi kestää hieman aikaa tottua, monet käyttäjät ovat huomanneet pitkällä aikavälillä hiustensa terveyden parantuneen. Hiukset ovat vahvemmat, pehmeämmät ja kiiltävämmät, kun niitä ei peitetä keinotekoisilla kalvoilla.

Mistä tietää, onko shampoo silikoniton?

Tunnistaaksesi silikonittoman shampoon, sinun tulee zoomailla shampoon ainesosaluetteloa. Silikonit tunnistaaa helposti ainesosaluettelosta, sillä ne esiintyvät nimellä, joka päättyy yleensä “-cone,” “-conol,” “-siloxane” tai “-silane.” Yleisiä silikonityyppejä, jotka saattavat näkyä shampoon ainesosaluettelossa, ovat esimerkiksi dimetikoni, amodimetikoni, syklopentasiloksaani ja fenyyldimetikoni.

Toki joidenkin tuotteiden pakkauksissa saattaa lukea silikoniton, mistä tietää varmasti että tuotteessa ei ole silikoneja.

Mitä ongelmia silikoniton shampoo voi aiheuttaa?

Shampoo hiustenpesu

Vaikka silikonittomilla shampoilla on monia etuja, ne eivät välttämättä sovi kaikille hiustyypeille tai -tarpeille. Siksipä on tärkeää ymmärtää nämä mahdolliset ongelmat ennen kuin päätät siirtyä silikonittoman shampoon käyttöön. Tässä muutamia asioita, jotka voivat aiheuttaa haasteita silikonittomien shampoiden käytössä:

1. Puhdistusteho ja vaahtoavuus

Silikonittomat shampoot eivät yleensä vaahtoa yhtä voimakkaasti kuin silikonilliset shampoot, mikä voi tuntua oudolta joillekin käyttäjille. Joillekin vaahto on tärkeä osa pesurutiinia, ja siksi voi tuntua siltä, että shampoo ei puhdista hiuksia riittävästi. Tämä on erityinen haaste niille, jotka käyttävät paljon muotoilutuotteita hiuksissaan tai jotka altistuvat päivittäin paljon likaisuudelle ja rasvalle.

2. Selvittämisen vaikeus

Silikonittomissa shampoissa ei ole silikonin silottavaa vaikutusta, joten hiukset voivat tuntua karheammilta ja takkuuntuvat helpommin pesun jälkeen. Tämä voi tehdä hiusten selvittämisestä haastavampaa ja aiheuttaa hiusten katkeilua, jos niitä harjaa tai kampaamisen liian voimakkaasti. Tässä tapauksessa kannattaa harkita hoitoaineen käyttöä selvittämisen helpottamiseksi.

3. Silikoniton shampoo voi korostaa kuivia ja karheita hiuksia

Jos hiukset ovat erityisen kuivat tai vaurioituneet, silikonittoman shampoon käyttö voi joskus korostaa niiden kuivuutta ja tehdä niistä karheammat. Silikonin silottava vaikutus auttaa pehmentämään ja silottamaan hiuksia, joten jos hiuksesi ovat erityisen kuivat, saatat kaivata hieman lisähoitoa kosteuttavasta hoitoaineesta tai hiusnaamiosta.

4. Totuttelu ja muutosvaihe

Kun siirryt silikonittomaan shampooon, hiuksesi ja päänahkasi saattavat tarvita aikaa tottuakseen uusiin tuotteisiin. Aluksi hiukset voivat tuntua erilaisilta ja päänahka saattaa reagoida eri tavalla. Tämä voi aiheuttaa muutosvaiheen, jossa hiukset saattavat näyttää tai tuntua oudoilta. On tärkeää antaa hiuksille ja päänahalle aikaa sopeutua uusiin tuotteisiin ennen kuin teet johtopäätöksiä niiden vaikutuksista.

5. Silikoniton shampoo ei ole tehokas hiusten muotoilussa

Jos olet tottunut silikonillisten muotoilutuotteiden käyttöön hiusten muotoilussa, silikonittomat shampoot eivät tarjoa samanlaista silottavaa vaikutusta. Tämä voi tehdä hiusten muotoilusta haastavampaa, etenkin jos haluat saavuttaa sileän ja kiiltävän tyylin. Silikonittomien shampooiden käyttäjät saattavat joutua turvautumaan muihin muotoilutuotteisiin, kuten luonnollisiin öljyihin tai hoitavampiin voiteisiin saavuttaakseen haluamansa lopputuloksen.

Paras silikoniton shampoo ja hoitoaine

  1. Briogeo Don’t Despair, Repair!™ Super Moisture Shampoo & Conditioner: Tämä hoitava shampoo ja hoitoaine sisältää luonnollisia ainesosia, kuten oliiviöljyä ja avokadoöljyä, jotka kosteuttavat ja vahvistavat hiuksia.
  2. MAUI Nourish & Moisture + Coconut Milk Shampoo
  3. Björn Axen Argan Oil Shampoo

Muita hyödyllisiä hiustenhoitotapoja

Sulfaatittoman & silikonittoman shampoon lisäksi on olemassa muita hyödyllisiä hiustenhoitotapoja, jotka edistävät hiusten terveyttä ja hyvinvointia. Tässä muutamia vinkkejä vielä lopuksi:

1. Säännöllinen hiusten leikkaus

Säännöllinen hiusten leikkaus auttaa poistamaan haaroittuneet ja vaurioituneet latvat, mikä edistää hiusten terveyttä ja kasvua.

2. Käytä hoitoainetta & hiusnaamioita

Käytä aina hoitoainetta hiusten pesun jälkeen. Hoitoaine auttaa selvittämään hiuksia ja antaa niille kosteutta ja pehmeyttä. Säännölliset hiushoidot hiusnaamioiden avulla parantavat hiusten kuntoa ja kosteuttavat niitä.

3. Vältä liiallista muotoilua

Vältä liiallista muotoilua, kuten föönausta tai suoristamista, jotka voivat vaurioittaa hiuksia. Anna hiusten kuivua luonnollisesti aina kun se on mahdollista ja käytä hiusten kihartamiseen lämmötöntä kiharrinta.

4. Syö terveellisesti

Terveellinen ruokavalio, joka sisältää paljon vitamiineja ja mineraaleja, edistää myös hiusten terveyttä ja kasvua.

Sulfaatiton ja silikoniton shampoo - kenelle se sopii?

Ihonhoito

Sulfaatiton, parabeeniton ja silikoniton shampoo sopii käytännössä kaikille, jotka haluavat panostaa hiustensa hyvinvointiin ja terveyteen. Ne ovat erityisen hyvä valinta niille, joilla on herkkä päänahka, kuivat ja vaurioituneet hiukset, tai värjätyt hiukset.

Ne sopivat myös hyvin niille, jotka haluavat luonnollisemman ja hellävaraisemman vaihtoehdon hiustenhoitoon. Ne, jotka kärsivät hiusten kuivuudesta, hauraista hiuksista tai värin haalistumisesta, voivat huomata merkittäviä parannuksia hiuksissaan siirtyessään sulfaatittomaan shampooon.

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista:

Hiustenkuivaaja

Muistilista hiustenkuivaajan ostajalle

Hiustenkuivaaja on useimmille pitkä- ja/tai paksuhiuksiselle välttämätön tarvike. Etenkin jos hiuksesi ovat vähähuokoiset, niiden kuivuminen itsestään kestää pitkään, jopa