Curly girl metodi – aloittajan opas

Siitä ei ole kauankaan, kun tuntui että kaikkialla kuhistiin uudesta mullistavasta hiustenhoitometodista. Curly girl -metodi saavutti käsittämättömän suuren suosion lyhyessä ajassa ja edelleen metodi puhuttaa runsaasti. Oletko sinäkin vasta kuullut tästä hiustenhoitomenetelmästä ja haluaisit tietää, voisiko se olla vastaus hiuspulmiisi? Olet oikeassa paikassa! Kokosimme tähän artikkeliin kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää curly girl -metodista. Kerromme mitä se on (ja mitä se ei ole), kuinka metodia noudatetaan ja kuinka sinun hiuksesi voisivat hyötyä metodista.

Eiköhän hypätä suoraan asiaan!

Mikä ihme on curly girl -metodi?

Curly Girl metodi (myös lyhenne CG ja curly girl method) lähti liikkeelle jo vuosituhannen vaihteessa Lorraine Masseyn ja Deborah Chielin kirjoittamasta käsikirjasta “Curly Girl: The Handbook”. Kyseessä ei siis ole mikään ihan upouusi juttu, vaikka se vasta myöhemmin ratautuikin Suomeen. Curly girl on hiustenhoitomenetelmä, jossa hiuksia hoidetaan hyvin hellävaraisesti ja tietynlaisilla tuotteilla (saatavilla ihan tavallisista kemppareista, jopa hyvin varustelluista marketeista). Curly girlin tarkoitus on tuoda hiuksissa esiin sen luonnollinen kiharuus ja parantaa hiusten kuntoa sekä tuoda esille niiden luonnollinen elinvoima.

Mitä tarkoitat ”luonnollisella kiharuudella”? Ei minulla ole kiharia hiuksia!

Jos hiuksesi ovat kiharat tai edes vähän laineikkaat, ne muuttuvat kiharammiksi metodin myötä. Monilla suomalaisilla itse asiassa on varsin taipuisat hiukset ja moni onkin saanut upeat kiharat metodin avulla ensimmäistä kertaa elämässään. Piikkisuorista hiuksista ei tule kiharia menetelmän avulla, mutta myös suorahiuksinen hyötyy menetelmästä.

Metodin perusperiaatteet

Curly girl -metodi perustuu tiettyjen ainesosien välttämiseen kaikissa hiustenhoito- ja muotoilutuotteissa. Tämän lisäksi hiukset pestään erityisellä tekniikalla ja ehdottomasti vältetään hiuksia vaurioittavia käsittelyjä. Näitä seuraavia tulee välttää curly girl -metodin aikana:

 • Sulfaatit, joita on hyvin monissa shampoissa. Sulfaatit pesevät kiharaa hiusta liian voimakkaasti, mikä aiheuttaa hiusten kuivuutta.
 • Silikonit, joita on usein hoitoaineessa (poikkeuksena vesiliukoiset silikonit)
 • Alkoholit
 • Hiusten harjaaminen ja kampaaminen kuivana
 • Tavallisen froteepyyhkeen käyttö
 • Kaikenlaiset lämpökäsittelyt

Vinkki: Luonnonkosmetiikka -puolelta löytyy usein hyvin CG-metodiin sopivia tuotteita, sillä niissä ei ole silikonia.

Kuulostaa haastavalta. Kuinka löydän sopivat tuotteet?

Sopivien tuotteiden metsästys olikin varsin hankalaa aluksi. Esimerkiksi hämmästyttävän monet shampoot sisältävät sulfaatteja ja todella monissa hoitoaineissa on silikonia. Nykyään on onneksi helpompaa: Etsi tuotteen ainesosalista (inci) netistä ja syötä se Curlsbot.com:iin. Sivusto kertoo heti, sopiiko tuote metodin vai ei. Sivusto kertoo myös, sisältääkö kyseinen tuote proteiinia vai kosteuttavia ainesosia.

On olemassa näppärä testi siihen, miten selvität, tarvitseeko hiuksesi proteiinia vai kosteutusta:

Irrota yksi hius ja kastele se. Venytä hiusta ja katso miten se reagoi: Jos hius venyy eikä palaudu takaisin muotoonsa, tarvitsee se proteiinia. Jos hius katkeaa ja ei veny, se tarvitsee kosteutta.

Jos taas hius venyy ja palautuu takaisin muotoonsa, onneksi olkoon! Hiuksiesi kosteus- ja proteiinitasapaino on kunnossa.

Selvä… Mitä tuotteita tarviten metodia varten?

Tarvitset seuraavat tuotteet metodia varten:

 • Hoitoaine (pois huuhdeltava)
 • Hiuksiin jätettävä hoitoaine
 • Muotoilugeeli
 • (Hiusnaamio)
 • (Shampoo)

Kuinka metodia toteutetaan?

1.     Final wash

Ennen metodin aloittamista tehdään final wash, eli viimeinen pesu. Tämä pesu tehdään vain kerran ja siihen käytetään shampoota joka sisältää sulfaatteja. Kyllä, eli tällainen shampoo luultavasti jo löytyykin kaapistasi. Sulfaatin tunnistat sanasta ”sufate” tuotteen inci- eli ainesosalistassa.

Huomaa kuitenkin, että final wash -shampoo ei saa sisältää silikonia.

Final washin tarkoitus on syväpuhdistaa hiukset ennen metodin aloittamista ja irrottaa hiuksista silikonikertymät. Final wash-shampoon ei siis tarvitse olla Curly girl-metodien mukainen muuten kuin että se ei saa sisältää silikoneja. Final wash tehdään vain tämän yhden kerran, mutta voit tehdä sen myöhemminkin jos vaikka vahingossa tulet käyttäneeksi metodin aikana tuotteita joissa on silikonia tai jos kampaajasi käyttää hiuksiisi jotain metodiin sopimatonta tuotetta.

Final washiin suosittelemme Innersensen Pure Harmony Hairbath Shmpoota tai Aussien Miracle Moist Shampoota. Molemmat ovat aivan ihania shampoita eivätkä ne sisällä silikonia.

2.     Metodin aloitus: Hiusten pesu curly girl -metodilla

Curly girl -metodin mukaan hiukset suositellaan pestäväksi 1-2 kertaa viikossa, mutta kuuntele tässä asiassa itseäsi ja toimi sen mukaan, mikä on sinun hiuksillesi parasta. Jos hiuspohjasi rasvoittuu todella helposti tai hikoilet paljon, voit pestä hiukset useamminkin.

Curly girl -metodin ensimmäinen monia hämmästyttävä osuus tulee tässä: Hiuksia ei pestä käytännössä ollenkaan shampoolla enää final washin jälkeen, vaan kutrit pestään ainoastaan metodin mukaisella hoitoaineella. Tätä hoitoainepesua kutsutaan nimellä cowash, joka tulee englanninkielisistä sanoista ”condition wash”. Kastele hiukset normaaliin tapaan ja hiero hoitoainetta useamman minuutin ajan päänahkaan. Mekaaninen ja huolellinen hieronta saa lian irtoamaan päänahasta. Hieronnan jälkeen huuhtele hoitoaine huolellisesti pois, sillä päänahka voi ärtyä, jos sinne jää vähänkään hoitoainejäämiä.

Joillekin hoitoainepesu ei sovi, vaan hoitoaine saa hiukset latistumaan. Jos sinulle käy näin, niin voit käyttää hoitoaineen sijasta pesuun sulfaatitonta (ja muutenkin metodin mukaista) shampoota joka kolmas tai neljäs pesukerta. Kuuntele tässäkin asiassa itseäsi ja katso mikä tekniikka sopii sinun hiuksillesi parhaiten – ei ole myöskään absoluuttinen virhe käyttää joka kerta shampoota jos se sopii hiuksillesi parhaiten.

Hiusten hoitoainepesuun suosittelemme suurella lämmöllä Innersensen Pure Inspiration Daily -hoitoainetta, joka silottaa täydellisesti takut, mutta ei myöskään ole liian tuhti.

3.     Hoitoaine tai naamio

Hiusten hoitoainepesun jälkeen laitetaan… hoitoaine. Kyllä, hoitoaine laitetaan vaikuttamaan normaaliin tapaan siitä huolimatta, että pesit hiuksesi hoitoaineella. Tässä vaiheessa erona on kuitenkin se, että et saa levittää hoitoainetta päänahkaasi. Anna hoitoaineen vaikuttaa viiden minuutin ajan.

Nyt tulee tärkeä huomio: Hoitoainetta ei huuhdella pois perinteisin menetelmin, vaan sen sijaan käytetään ”Squish to Condish”-menetelmää, mikä tarkoittaa sitä, että vettä lisätään hiuksien pituuksiin käsillä puristellen.

Näin teet sen helpoiten: Roikota päätäsi ja hiuksiasi ylösalaisin tai jommallakummalla sivulla. Kun hiuksesi roikkuvat, nosta hiussuortuvat märillä käsillä lähelle päänahkaasi ja puristele ja rutistele hiuksiasi reippaasti käsiesi sisällä. Tässä vaiheessa voit jo huomata, kuinka hiukset kihartuvat kun viet ne lähelle päätäsi. Puristellessa pitäisi kuulua litisevä ääni, joka kertoo siitä, että hiuksissa on tarpeeksi vettä ja hoitoainetta.

Jatka puristelua viiden minuutin ajan, jonka aikana hoitoainetta on huuhtoutunut riittävästi pois.

Hiusten hoitoon suosittelemme taivaallisen ihanaa Innersensen Hydrating Hair Masque -hiusnaamiota tai Madaran Natural Haircare Nourish & Repair -hoitoainetta.

4.     Hiuksiin jätettävä hoitoaine

Hoitoainetta hoitoaineen perään… Jep, curly girl -metodi perustuu paljolti hoitoaineen kanssa läträämiselle. Hoitoaineen jälkeen kannattaa lisätä myös hiuksiin jätettävä, suihkuteltava hoitoaine. Paksummat hiukset saattavat kaivata myös vahvempia jätettäviä hoitoaineita. Lisää jätettävä hoitoaine märkään hiukseen ennen kuivausta ja voit myös lisätä öljyä hiusten pituuksiin, joka auttaa lukitsemaan kosteuden hiuksiin.

Hiuksiin jätettäväksi hoitoaineeksi suosittelemme suloisen ihanaa Innersensen Sweet Spirit Leave In -hoitoainetta tai ihanan tuoksuista Urtekramin Nordic Berries -hoitoainetta, jonka voi kätevästi suihkuttaa pesun jälkeen hiuksiin.

5.     Hiusten muotoilu

Muotoilutuotteena curly girl -metodissa käytetään yleensä geeliä, mutta muitakin muotoilutuotteita voi kokeilla, jos geeli ei sovi omalle hiuslaadulle. Muotoilutuotteet ovat tärkeä osa metodia, sillä sen avulla kihara pysyy mahdollisimman pitkään hyvännäköisenä.

Geelikin lisätään huksiin heti jätettävän hoitoaineen jälkeen märkiin hiuksiin puristellen niin, että hiussuortuvia nostellaan pituuksista kohti päänahkaa. Muotoilutuotteen kanssa ei tarvitse säästellä vaan sitä voi käyttää paljon ja hiukset saavat tuntua ”limaisilta”.

Hiusten geelimuotoiluun suosittelemme lämpimästi esimerkiksi Wellan EIMI-hiusgeeliä, joka antaa voimakkaan pidon kiharillesi, tai jos haluat käyttää mielummin vaahtoa, niin Innersensen I create lift volymizing foam on tähän tarkoitukseen aivan ihana ja luonnollinen tuote.

6.     Hiusten kuivaaminen

Ehditkö jo ihmetellä, että eikö niitä hiuksia milloinkaan kuivata? Kyllä ne kuivataan, mutta vasta kaikkien hoitoaineiden ja muotoilutuotteiden jälkeen. Puristele käsilläsi ylimääräinen vesi pois ja anna hiustesi ilmakuivua. Voit myös kietoa hiuksesi kuivumaan suuren t-paidan sisään – tätä kutsutaan ploppaamiseksi. Ploppaaminen auttaa kiharaa säilyttämään muotonsa paremmin, koska tällä tavalla hiusten paino ei pääse vetämään kiharoita suoraksi. Muista, että curly girl -metodissa froteepyyhe on kielletty!

Sopiva aika hiusten ploppaamiselle riippuu täysin hiustyypistäsi. Paksut hiukset vaativat pidemmän ploppausajan kuin ohuemmat hiukset, joille saattaa riittää muutama minuutti. Sopivan ajan kuluttua voit ottaa t-paidan pois ja antaa hiusten kuivua loppuun itsekseen. Älä käytä perinteistä hiustenkuivaajaa, mutta voit nopeuttaa hiusten kuivumista hiustenkuivaajan diffuuseripäällä ja viileällä ilmavirralla.

7.     Geelikuoren puristelu

Kun hiuksesi ovat täysin läpikuivat, ne tuntuvat ja näyttävät kovilta koppuroilta, sillä ne ovat täynnä geeliä. Koppurainen kuori johtuu geelikuoresta, joka täytyy lopuksi puristella pehmeäksi. Geelikuoren voi rikkoa joko käsin tai t-paidalla puristellen. Kuoren alta paljastuvat upeat, pehmeät kiharat ja hyvinvoivat hiukset!

Okei, tekniikka hallussa. Onko jotain muuta, mitä pitäisi tietää?

Hienoa, nyt osaat hoitaa hiuksiasi curly girl -metodin mukaisesti! Saatat huomata metodia tehdessäsi, että hiukset voivat pesujen välillä lässähtää. Jos näin käy, niin voit esimerkiksi aamuisin suihkutella hiukset kosteiksi sumutinpullon ja veden avulla ja puristella kiharat jälleen esiin.

Jos vahingossa käytät metodin aikana tuotetta, jossa on silikonia tai jotain muuta kiellettyä ainesosaa, niin ei hätää! Palaa takaisin käyttämään metodia ja pese silikoni pois hiuksista sulfaattia sisältävällä shampoolla.

Curly girl -metodi on hauska tapa pitää hiuksista hyvää huolta, sillä se tekee hiuksista kauniin näköiset ja ihanan tuntuiset. Voi olla, että joudut soveltamaan ohjeita jotenkin, sillä meillä kaikilla on erilaiset hiukset. Jotkut tarvitsevat hoitoainepesun sijaan shampoopesun ja joidenkin hiuksille geeli ei sovi ollenkaan. Tällöin voit käyttää myös esimerkiksi kiharille hiuksille tarkoitettua muotovaahtoa. Kokeilemalla löydät sinulle parhaat tuotteet!

Curly girl -metodin lopputuloksen näet heti jo ensimmäisen pesun jälkeen, mutta useimmilla hiukset kihartuvat ja pehmentyvät sitä mukaa kun metodia noudattaa.

Lue myös toinen artikkelimme:

Parhaat tuotteet curly girl metodiin 2021

Toivotamme sinulle hauskoja hiustenhoitohetkiä curly girl -metodin parissa! 🙂