Oletko raskaana? Vältä näitä ruoka-aineita

Raskaustestin näyttäessä plussaa, alkaa aivan erityinen ajanjakso naisen elämässä. Elämän täyttää iloinen odotus ja ehkä jännityskin uuden pienen ihmeen tullessa osaksi perhettä. Raskaus on iloinen asia, vaikkakaan ei aina ihan helppo sellainen. Raskaus saattaa esimerkiksi aiheuttaa erilaisia epämukavia tuntemuksia ja oireita – milloin vaivana on pissan karkailu, milloin pahoinvointi ja milloin liitoskivut. On myös paljon asioita, joita on otettava huomioon raskausaikana, sillä kaikki, mitä äidille tapahtuu, vaikuttaa myös mahassa kasvavaan lapseen. Monille päänvaivaa aiheuttaa erityisesti esimerkiksi ruoka-aineet. Mitä nyt sitten saa syödä ja mitä ei?

Neuvolasta saat aina parhaat ja ajantasaisimmat ohjeet odotusaikaan, mutta kokosimme tähän artikkeliin luotettavan listan ruoka-aineista, joita sinun tulisi välttää vauvaa odottaessa. Muista silti aina, että kokonaisuus on tärkein ja äidin yleinen hyvinvointi tulee ykköseksi. Esimerkiksi stressin välttäminen ja mukavien, hyvää mieltä tuottavien asioiden tekeminen tekee erittäin hyvää sekä sinulle että vauvallesi, sillä vauva altistuu jo kohdussa stressihormoni kortisolille. Toivomme, että odotusaikasi sujuu siis mahdollisimman iloisissa, leppoisissa ja onnellisissa merkeissä!

Raskausaikana vältettävät ruoka-aineet

Raaka liha, meetvursti, parmakinkku, raakamakkara

Raa’assa lihassa, meetvurstissa, parmakinkussa ja raakamakkarassa on toksoplasmoosin riski, joten niitä ei pidä edes maistaa.

Maksa

Maksaruokia saa syödä pienissä määrin, mutta niitä olisi hyvä välttää raskausaikana. Maksamakkaraa ja -pasteijaa saa syödä raskauden aikana maksimissaan 200 g viikossa ja enintään 100 g yhdellä aterialla. Tämä perustuu maksan sisältämään A-vitamiiniin, joka on yhdistetty epämuodostuma- ja keskenmenoriskiin.

Graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalavalmisteet, mäti ja pateet

Yllämainittuja ei suositella kuumentamatta kauttaaltaan yli 70-asteiseksi listeriariskin vuoksi.

Hauki

Haukea ei suositella sen sisältämän elohopean vuoksi.

Itämeren isot silakat (yli 17 cm), lohi sisävesien ahvenet, kuhat ja mateet

Näitä voi syödä jonkin verran, mutta ei mielellään useammin kuin 1-2 kertaa kuussa.

Inkivääri

Siitä ei ole kauankaan kun inkivääriä vielä jopa suositeltiin raskauspahoinvoinnin ehkäisyyn. Eviran teettämä arvioinnin mukaan inkiväärivalmisteita ja inkiväriteen käyttöä raskauden aikana olisi syytä välttää.

Ei kuitenkaan kannata huolestua, jos vahingossa syöt inkivääriä. Inkivääristä pienissä määrin esimerkiksi mausteena ei myöskään ole todistettua haittaa.

Raakamaito, pastöroimaton maito ja juustot

Raakamaitoa ei suositella raskaanaoleville, koska siinä on eri bakteeririskejä (yersinia pseudotuberculosis-, EHEC-, salmonella- ja campylobakteerit). Tämän vuoksi raakamaitoa ei saisi juoda raskaanaollessa ollenkaan. Myös pastöroimaton maito sekä siitä valmistetut juustot, kuten myös ulkomaiset pastöroimattomat, pehmeät juustot (esimerkiksi home- ja tuorejuustot) sisältävät listeriariskin.

Nyrkkisääntö juustojen kanssa on se, että juustoja voi kyllä syödä jos ne on kuumennettu kunnolla kuplivan kuumiksi, koska listeriabakteeri tuhoutuu yli 70-asteessa).

Kahvi, tee ja kofeiinia sisältävät juomat

Kofeiinin kanssa hyvä nyrkkisääntö on, että sitä tulisi juoda maksimissaan 200 mg päivässä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kahta kupillista kahvia eli 3 dl tavallista suodatinkahvia tai 1,5 dl espressoa. Moni unohtaa, että myös teessä on kofeiinia, mutta sitä on kylläkin paljon vähemmän kuin kahvissa. Noin litrassa mustaa teetä on 200 mg kofeiinia, vihreässä sitä on vähemmän (määrä vaihtelee teelajin mukaan). Kaakaojuomassa kofeiinia on erittäin vähän – 200 mg päivän maksimiannoksen saavuttamiseksi sitä tulisi juoda 40 litraa!

Energiajuomia ei tulisi juoda lainkaan raskausaikana.

Suola

Suolan käyttöä olisi hyvä vähentää raskausaikana. Liiallinen natriumin saanti voi erityisesti loppuraskausaikana kuormittaa munuaisia, nostaa verenpainetta ja lisätä turvotusta.

Pakastevihannekset ja valmisruuat

Kaikenlaiset pakastevihannekset ja -marjat olisi hyvin tärkeää kuumentaa huolellisesti ennen käyttöä, sillä niissä on listeriariski. Kertaalleen jäähdytetyt ja uudelleen kuumennettavat valmisruuat ja einekset (kuten laatikot) olisi hyvä kuumentaa kiehuvan kuumiksi ennen syömistä, sillä niissäkin on listeriariski.

Vältä myös seuraavia:

  • Alkoholi
  • Korvasienet – niissä voi aina olla myrkkyjäämiä, vaikka ne olisi valmistettu oikeaoppisesti
  • Yrttivalmisteet, kuten yrttiravintolisät ja yrttitee
  • Merilevä, ellei sen jodimäärä ole tiedossa
  • Lakritsi ja salmiakki – Ne voivat vaikuttaa haitallisesti lasten aivojen kehitykseen
  • Siemenet (kuten pellavan-, pinjan-, chian-, hampun-, seesamin-, kurpitsan-, unikon- ja auringonkukansiemenet). Siemenet voivat sisältää kasvumaaperästä tulleita raskasmetalleja.
  • Makeutusaineet

Joskus saattaa tuntua siltä, että raskausaikana on paljon muistettavaa ja huolehdittavaa. Muista kuitenkin, että kaikista tärkeintä on nauttia ainutlaatusesta raskausajasta ja kutkuttavasta odotuksesta. Eveline toivottaa sinulle ihanaa ja leppoisaa odotusaikaa!