Stop kutina! Parhaat vinkit atooppisen ihon hoitoon

Atooppinen ihottuma (ekseema) on todella kurja, mutta yleinen vaiva erityisesti meillä täällä pohjolassa, jossa ilman lämpötilan vaihtelut tuovat oman vaikutuksensa asiaan. Atooppinen iho pahimmillaan hilseilee, kutiaa ja se tuntuu kiristävältä ja kuivalta, joskus iho on jopa rikki. Erityisesti atooppinen iho saattaa oireilla kasvoissa, jotka ovat todella alttiit esimerkiksi sään vaikutuksille, mutta atopia voi ilmetä ihan kaikkialla ihossa ja myös päänahka ole turvassa atooppiselta kutinalta.

Monilla oireet vain pahenevat sitä mukaa kun ilmat viilenevät ja sopivia hoitotuotteita on vaikea löytää. Atooppinen ihottuma pahenee usein myös vääränlaisista pesuaineista ja ihonhoitotuotteista, hikoilusta sekä stressin vaikutuksesta.

Mistä atooppinen ihottuma johtuu?

 

Syy atooppiseen ihottumaan löytyy ihon rakenteesta ja elimistön oman puolustusjärjestelmän erityispiirteistä. Ihon tehtävänä on suojella meitä ulkoa tulevia ärsykkeitä vastaan sekä myös estää veden haihtumista pois elimistöstä, ja normaalisti se hoitaakin hommansa hyvin. Atoopikolla näin ei ole, vaan tämä ihon niin sanottu läpäisyeste ei toimi normaalilla tavalla. Iho ärsyyntyy kohtuuttomasti esimerkiksi saippuasta ja pesuaineista, ihoon kohdistuvasta hankauksesta, allergeeneistä ja taudinaiheuttajista, kuten viruksista, bakteereista ja muista pieneliöistä. Siksi atoopikolla kaikenlaiset erilaiset ärsykkeet pääsevät helpommin vaikuttamaan ihon läpi.

Kun nämä ärsykkeet pääsevät ihon heikosti toimivat läpäisyesteen läpi, ne aktivoivat puolustusjärjestelmän soluja, jotka aktivoituvat puolustamaan kehoa. Tämä taas johtaa tulehdusreaktion käynnistymiseen ja se taas aiheuttaa ihottumaoireita. Tulehdusreaktio heikentää taas entisestään heikkoa ihon läpäisyestettä ja noidankehä ihottuman pahenemiselle on valmis. Atopiaan altistava geenivirhe voi aiheuttaa atopian ja on havaittu myös, että ympäristötekijöillä, kuten ilmastolla, on merkitystä taudin puhkeamisessa.

Mitkä tekijät pahentavat atooppista ihottumaa?

 

Joskus atooppinen ihottuma pahenee ilman mitään näkyvää syytä – iho saattaa esimerkiksi lehahtaa punaiseksi parissa päivässä aivan yllättäen. Tällaisen aaltoilevan taudinkulun lisäksi atooppinen ihottuma on myös erityisen altis ympäristötekijöille, kuten ilmastolle tai vaikkapa pesuaineille.

Hyvin tyypillistä on, että atooppinen ihottuma pahenee talvipakkasten myötä. Kuiva talvi-ilma yhdistettynä vähäiseen määrään auringosta saatavaan ultraviolettisäteilyyn yleensä pahentaa atooppisen ihottuman oireita, joten monet atoopikot kärsivät oireista eniten lokakuusta huhtikuuhun.

Mielenkiintoista on, että osalla atoopikoista uv-säteily näyttää parantavan atopiaa ja toisilla taas se voi pahentaa oireita. Myös hikoilu pahentaa atooppisia oireita, sillä hiki ärsyttää tulehtunutta ja herkkää ihoa, joten toisaalta auringon hyödyllinen vaikutus saattaa peittyä senkin alle kuumana kesäpäivänä. Saippua ja pesuaineet voivat myös ärsyttää atooppista ihoa, ja toisaalta myös pitkään iholla viipyvä kosteus saattaa sekin pahentaa oireita.

Voimakas ja/tai pitkittynyt stressi voi aktivoida ihmisen puolustusjärjestelmässä atooppiselle tulehdukselle altistavia muutoksia, mikä johtaa helposti ihottuman pahenemiseen. Joskus myös siitepölyallergia-aikana atooppinen ihottuma voi pahentua, jos henkilöllä on siitepölyallergia.

Kuinka vähennän atooppisia oireita?

 

Atooppinen iho ei ole leikin asia ja sinusta saattaa tuntua, että oireita on haastavaa ja hankalaa hallita. Ymmärrämme täysin! On raastavaa, kun omassa ihossaan ei ole hyvä olla.

Näin saat helpotettua atooppista ihoasi:

1.     Puhdista oikein

Vaikka atooppinen iho onkin kuiva eikä sitä todellakaan tee mieli läträtä vedellä enää yhtään enempää, on atooppinenkin iho puhdistettava, sillä lika saattaa ärsyttää ihoa lisää. Siksi hellävarainen puhdistus on tarpeen. Jos iho ei ole rikki, se kannattaa myös kuoria hellävaraisesti. Atooppisen ihon pesussa on tärkeää, että valitset mahdollisimman hellävaraisen tuotteen. Ihon voimakasta hankausta olisi hyvä välttää ja hoitotuotuotteiden tiuhaa vaihtelua on syytä välttää.

2.     Suojaa ulkoisesti

Atooppisesta ihosta puuttuu sen luontainen ”suojavaippa”, joten sen suojaaminen muilla keinoilla on hyvin tärkeää. Atooppinen iho nauttii erilaisista ihoa hellivistä kasvoöljyistä, tehokkaasti kosteuttavista seerumeista ja tietenkin tehokosteuttavista ja suojaavista voiteista. Atooppista ihoasi voit rauhoitella esimerkiksi kerran tai kahdesti viikossa käytettävän kasvonaamion avulla.

Muista, että talvipakkaset ovat omiaan pahentamaan atoppista ihoa. Siksi on todella tärkeää käyttää ihoa suojaavia voiteita ennen ulos menoa. Erilaiset paksummat pakkasvoiteet toimivat atoopikon ihon suojana hyvin, samoin kuin karitevoi/sheavoi. Pro tip: Suojaa ihosi voiteella tai pyyhkeellä myös saunan löylyissä! Kuuma sauna, niin ihana ja mieltä ja kehoa hellivä kuin se meille suomalaisille onkin, voi olla atoopikon iholle rankka kokemus.

Suojaa ihosi esimerkiksi näillä ihanilla voiteilla:

Esse Nourish Moisturiser 50 ml
  • Erittäin kosteuttava, suojaava ja ravitseva voide atooppiselle iholle
  • Vähentää tulehdusta iholla
  • Parantaa ihon kosteudensitomiskykyä
  • Auttaa hidastamaan ihon ikääntymisprosesseja
  • Tasapainottaa ja uudistaa ihoa luonnollisesti jojobaöljyllä
Balm Balm Vauvabalsami
  • 100% vedetön ja hajusteeton pehmeästi kosteuttava balsami
  • Sopii vauvoille, lapsille, herkkäihoisille ja atoopikoille – jos lapsella tai vauvallasi on ihossa kuivuutta tai atopiaa, on tämä siihen täydellinen
  • Sisältää sheavoita, auringonkukkaa, mehiläisvahaa, jojobaa ja kehäkukkaa
  • Ihana koko perheen kosteuttaja

3.     Suojaa sisäisesti

Ulkoisen suojan lisäksi atoopikko voi, ja pitääkin, suojata ihoaan myös sisäpuolelta. Erilaiset sisäisesti käytettävät öljyt, rasvat ja ravintolisät voivat olla suureksi avuksi helpottamaan kutiavaa ja kihelmöivää ihoa. Kenen tahansa on tärkeää huolehtia monipuolisesta ruokavaliosta, mutta atoopikolle se on erityisen tärkeää, sillä se miten ravitset itseäsi sisäisesti, näkyy myös ulkoisesti ihossa.

Atoopikkona sinun on tärkeää huolehtia, että ruokavaliosi sisältää runsaasti hyvälaatuisia rasvoja. Omega-3 lisä saattaa olla tarpeen ja ruokavaliossa kannattaa suosia muutenkin omegarikkaita öljyjä, kuten hamppuöljyä, tyrniöljyä ja helokkiöljyä.

Muita ihoa sisäisesti helliviä tuotteita ovat biotiini, sinkki, A-vitamiini ja opti MSM-jauhe. Joskus atopia pahentuu myös suoliston ollessa epätasapainossa. Tällöin isoksi avuksi voi olla probiootit, entsyymit ja kuidut.

Ruokavalioon voi olla hyvä kiinnittää muutekin huomiota huomioimalla, että se sisältää runsaasti värikkäitä kasviksia, mutta mahdollisimman vähän lisäaineita, väriaineita ja natriumglutamaattia. Voit myös kokeilla, auttaako ihosi kuntoon vehnätön tai maidoton ruokavalio.

 

Omega-3 kalaöljyvalmiste buustaa omegavarastojasi: