Kauneus, hiukset & tyyli.

Ihonhoito-, meikkaus-, hius- ja tyylivinkit

Ruusufinnin hoito – näin hoidat rosaceaa oikein

Ruusu

Ruusufinni eli rosacea on suomalaisilla hyvin yleinen ihosairaus, joka on onneksi vaaraton mutta joka koetaan usein esteettisesti häiritsevänä. Yleisimmin rosacea puhkeaa 30-50 vuoden iässä ja alttius sille näyttää kulkevan suvussa. Joka kymmenennellä suomalaisella on rosacea-diagnoosi.

Ruusufinni aiheuttaa ihon lehahtelua (flush) ja punoitusta, tulehduksellista epäpuhtautta (kuten aknessa), märkärakkuloita ja korostuneita hiusverisuonia. Yleisin oire on juurikin lehahtava punoitus, joka esiintyy erityisesti poskilla, nenällä ja otsalla. Viidesosalla ruusufinnistä kärsivillä on oireita myös silmässä, kuten kuivasilmäisyyttä ja silmäluomien reunan tulehdusta.

Ruusufinni sotketaan helposti niinikään suomalaisilla todella yleiseen couperosaan. Couperosa ei kuitenkaan ole sairaus, vaan ihon fyysinen ominaisuus. Couperosassa kasvoissa olevat verisuonet ovat ihon pinnassa ja lämmön vaikutuksesta ne laajentuvat mutta eivät palaudu entiselleen. Tämä aiheuttaa punoitusta kasvoihin. Efektin tunnistaa esimerkiksi siitä, että posket punoittavat herkästi urheillessa, kylmästä lämpöiseen tultaessa ja esimerkiksi viiniä ja tulista ruokaa nauttiessa. Couperosaan ei liity ihon epäpuhtautta tai finnejä, toisin kuin ruusufinniin.

Ruusufinnin oireet - näistä sen tunnistat

Ruusufinni

Ruusufinni esiintyy yleisimmin poskissa, nenässä, otsassa ja leuassa. Näillä alueilla ilmenee punoitusta, laajentuneita hiusverisuonia ja näppylöitä, finnejä ja jopa märkäpäitä. Iho on samaan aikaan kuiva ja herkkä, joskus jopa kutiseva. Joskus punoituksen lisäksi iholla ilmenee myös turvotusta.

Ruusufinnille tyypillistä on sen aaltoilevuus. Rosaceasta kärsivä tunnistaa hyvin sen erilaiset vaiheet – iho voi välillä olla jopa mainiossa kunnossa ja alamäen alkaessa se voi mennä todella pahaksi. Esimerkiksi elämäntilanteiden vaihtuessa ruusufinni voi pahentua tai parantua. Ruusufinnin punoitus laukeaa esimerkiksi urheillessa, ilman lämpötilan vaikutuksesta, alkoholista, mausteisesta ruoasta tai vaikkapa jännittävästä tilanteesta.

Mistä ruusufinni johtuu?

Ruusufinnin tarkkaa syntytapaa ei tunneta ainakaan vielä, mutta näyttäisi siltä että kehon tulehdustilat ja sisältä päin kumpuava epätasapaino vaikuttaa sen syntyyn. Epätasapaino voi syntyä esimerkiksi suoliston tai hormonitoiminnan ongelmista, stressistä tai muusta kuormituksesta. On huomattu, että kehon matala-asteinen tulehdus lisää riskiä ruusufinniin ja moneen muuhun ihosairauteen. Matala-asteista tulehdusta aiheuttaa lietsovat muun muassa epäterveellinen ruoka, tupakointi, jatkuva stressi ja univaje.

Tarttuuko ruusufinni?

Ruusufinnin syyt ovat sisäisiä eikä ruusufinni näin ollen tartu.

Ruusufinnin hoito

Ruusufinni on krooninen tulehduksellinen ihosairaus, jonka oireilu on usein kausittaista. Ruusufinnin hoidossa on olemassa erilaisia asioita, joilla voit lähtökohtaisesti jo ennaltaehkäistä sitä, jotta oirehdinta ei ehdi edes alkaa:

Paras hoito on ennaltaehkäisy:

1. Suojaa ihosi auringolta. Keskipäivän aurinkoa kannattaa välttää kesäisin, sillä silloin UV-säteily on voimakkaimmillaan. Aurinko on meille tärkeä D-vitamiinin lähde, joten sitä ei ole syytä välttää kokonaan, mutta älä tarkoituksella paahda itseäsi auringossa, suojaa itsesi vaatteilla, viihdy suoran auringonpaisteen sijasta varjossa ja tarpeen mukaan käytä UVA- ja UVB-suojan sisältävää tarpeeksi korkeaa suojakerrointa. Mekaaninen suojautuminen on kuitenkin aina paras (varjo & vaatteet).

2. Vältä voimakasta ihon hankaamista ja voimakkaasti kuorivia kuorintavoiteita – ruusufinni ärtyy näistä usein entisestään

3. Suosi rauhoittavia, kosteuttavia ja epäpuhtauksia hillitseviä tuotteita (tuotesuosituksemme tämän artikkelin lopussa)

4. Suosi ihonhoidossasi seuraavia raaka-aineita sisältäviä tuotteita:

  • Ruusunmarjaöljy
  • Ruusuvesi
  • Aloe vera
  • Lakritsijuuri
  • Neem
  • Kurkuma

5. Vältä asioita jotka saavat ruusufinnin lehahtamaan, kokemuksesta opit, mitkä asiat juuri sinun ihoasi pahentaa. Yleensä esimerkiksi saunan kuumuus ja pakkanen pahentaa ruusufinniä, joten iho kannattaa suojata niin talvi-ilmalta kuin saunan kuumuudelta. Voit esimerkiksi laittaa kasvoillesi kostean pyyhkeen saunaan mennessäsi ja ulkona suojata ihosi huivilla. Monilla mausteiset ruoat ja alkoholi pahentaa ruusufinniä, joten niidenkin välttäminen usein auttaa.

6. Pienennä stressiäsi (ihan koko muunkin terveyden kannalta!). Kehon yleinen kuormitustila yleensä voimakkaasti lisää ruusufinnin oireita. Päivittäinen stressi, jolloin kehosi ei saa riittävästi palauttavia hetkiä päivän aikana eikä kehosi saa riittäväsi laadukasta yöunta, pahentaa olemassa olevaa ruusufinniä entisestään tai voi altistaa sen syntymiselle. Muista, että stressiä voi aiheuttaa myös mukavat asiat, minkä takia myös kivoista ja mielenkiintoisista, mutta kuormitusta aiheuttavista asioista pitäisi saada ajoittain taukoa.

Tärkeintä olisi tasapainottaa elämä niin, että päivittäinen arki koostuisi pääosin tasapainoisista hetkistä ja että stressin lisäksi päivässä olisi myös riittävästi palauttavia hetkiä. Ota oma jaksaminen etusijalle, ja usein ruusufinnikin parantuu kuin itsestään.

Kun ruusufinni pahenee, anna ihosi rauhoittua

Jokainen ruusufinnistä kärsivä tietää, että joskus sen ennaltaehkäisy voi olla haastavaa. Monet asiat aiheuttavat ruusufinnin pahentumista ja aina elämässä ei voi välttää tilanteita, joissa ruusufinni pahenee. Punaviinistä hyvän ystävän kanssa nautittuna saat polyfenoleiden lisäksi hyvänolon hormoni oksitosiinia, eli sillä on myös terveyttä tukevia vaikutuksia. Kylässä ollessa et voi vaikuttaa tarjottavan ruoan mausteisuuteen. Ja usein elämässä on hetkiä, jolloin stressiä on mahdotonta välttää (eikä niin tarvitsekaan olla!).

Kun ruusufinnisi pahenee, on tärkeää antaa ihon rauhoittua ja koittaa parhaansa mukaan välttää ongelman aiheuttajia. Ruusufinnin oireita voi helpottaa myös hellävaraisilla ihonhoitotuotteilla ja peittävällä kosmetiikalla peität ihon punoitusta. Nykyään on saatavilla paljon hellävaraisia meikkituotteita jotka eivät pahenna ruusufinniä. Ruusufinnin hoitoon voidaan käyttää myös useita erilaisia paikallisia ja sisäisiä lääkkeitä. Itsehoitolääkkeenä yleisesti käytetään metronidatsoli-voidetta.

Hydrokortisoni- tai muita kortisonivoiteita ei pidä käyttää ruusufinnin hoitoon, sillä ne voivat pahentaa tautia.

Ruusufinnin peittäminen meikillä

Ihonhoito

Ruusufinnin aiheuttaman punoituksen ja näpyt on helposti peitettävissä meikillä. Meikkituotteissa, ihan kuten ihonhoitotuotteissakin on tärkeää suosia herkälle iholle tarkoitettuja tuotteita.

Meikkaamisessa on hyvä muistaa vastaväriperiaate: Kun halutaan peittää punaista, tarvitaan punaisen vastaväriä, joka on vihreä. Ihon punertavuutta kannattaa siis peittää vihreään taittavalla peite- tai pohjustusvoiteella. (Älä kuitenkaan laita vihreää voidetta minnekään muualle kuin punaisiin kohtiin!)

Suosittelemme esimerkiksi:

Meikkipohjan tuotteet yleensä jaetaan puna- ja keltapohjaisiin. Meikkipohjaksi kannattaakin valita tuotteet, jotka eivät ole punaiseen taittavia, vaan mielummin keltapohjaisia. Kiinnitä huomiota myös meikin hoitaviin ominaisuuksiin. Meikkivoiteisiin voidaan lisätä paljon myös hoitavia ainesosia, joten meikki samaan aikaan myös hoitaa ihoa.

Kokeile esimerkiksi Essen SPF-meikkivoidetta, jossa on ihon bakteeritasapainoa tasapainottavia probiootteja sekä jojoba ja sehavoita, jotka suojaavat ja ravitsevat herkkää ja reaktiivista ihoa.

Tuotesuositukset ruusufinnin hoitoon

Puhdistus

Tuotteesta sanottua:

“Putsari, joka jää ehdottomasti käyttöön! Käytän meikittöminä päivinä yksinään kasvojen puhdistukseen, sekä meikinpoistossa kaksoispuhdistuksen toisessa vaiheessa. Jättää ihon raikkaaksi sekä puhtaan tuntuiseksi ja tuoksu on mieto ja miellyttävä. Suosittelen!”

Aperion puhdistustuote

Tuotteesta sanottua:

“Tämä on miellyttävin puhdistusmaito, jota olen käyttänyt! Toimii hyvin osana kaksoispuhdistusta sekä kevyen meikin päivinä yksinään. Tämän jälkeen iho tuntuu pehmeältä ja puhtaalta. Tuote on hellävarainen, riittoisa ja siinä on ihana, mieto tuoksu.”

Kasvovesi

Tuotteesta sanottua:

“Hinta-laatusuhteeltaan paras kasvovesi! Talvella oma iho kaipaa ehkä vielä enemmän kosteutusta mutt kevät, kesä, syksy tämä todella toimiva tuote. Suihke tulee ihanan tasaisena ja helppo kerrostaa iholle. Ei ole voimakkaan tuoksuinen.”

Tuotteesta sanottua:

“Kasvovesi joka rauhoittaa helposti ärsyyntyvää ja punaiseksi vaikka mistä lehahtelevaa ihoani, ja tuntuu kosteuttavan hyvin ja nopeasti.”

Seerumi

Tuotteesta sanottua:

“Ihoni on monella tapaa haastava: vaikea akne, nykyään couperosaa ja rosaceaa – ongelmana on ollut voimas punaisuus ja voimakas reagointi lähes kaikkeen kosmetiikkaan. OliviaKleinin seerumi ei ole ärsyttäyt ihoani lainkaan. Se imeytyy nopeasti ja jättää samettisen tunteen iholleni.”

Tuotteesta sanottua

“Ensimmäisen kerran jälkeen huomasi jo kuinka iho on pehmeämmän ja tasaisemman sävyinen. Hieman tahmeaksi jättää, mutta ei haittaa kun laittaa päälle voiteen / öljyn.”

Kosteusvoide

Tuotteesta sanottua:
 
“Ihanan kevyt, hyvin ihoon imeytyvä voide, jättää kauniin mattapinnan. Sopii hyvin sekaiholleni meikin alle. Yöksi yksinään liian kevyt, lisäänkin silloin voiteen päälle öljyn ja avot!”

Tuotteesta sanottua:

“Ihana voide sekaiholle, ja todella riittoisa. Neutraali tuoksu ja levittyy hyvin, jättää mattaihon. Muutaman päivän käytön jälkeen iho oli jo selvästi pehmeämpi eikä epäpuhtauksia ole tullut viikkojen jälkeen. Käytän mineraalimeikkiä, ja tämä tuntuu sopivan alle. Ei kiillä iho, eikä kiristele.”

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista: