Kauneus, hiukset & tyyli.

Ihonhoito-, meikkaus-, hius- ja tyylivinkit

9 keinoa saada selluliitti pois 

Bikini

Moni luulee, että jo muodostunutta sellulittia on mahdotonta saada pois. Voimme iloksemme kertoa, että näin ei ole, vaan selluliitin hoitoon on olemassa monia erilaisia keinoja. Selluliitin hoidossa tosin maltti on valttia, eikä tuloksia voi odottaa yhdessä yössä tai edes viikossa. Ja onhan se ymmärrettävää! Selluliitti on muodostunut pitkän ajan kuluessa ja olisihan siksikin vähän hupsua olettaa että vaivasta pääsisi eroon sormia napsauttamalla.

Epätoivoon ei toden totta kannata silti langeta, sillä selluliitin hoitoon on olemassa monia eri konsteja. Listasimme tähän artikkeliin 10 tehokasta keinoa vähentää selluliittia. Ota käyttöön yksi tai useampi ja koe teho! 🙂

Selluliitti pois - älä tuhlaa aikaasi näihin:

Bikinivartalo

Selluliittivoiteet

Selluliitti on ihon alaista rasvakudosta, joka kertyy sidekudosten väleihin aiheuttaen muhkuroita ihon pinnalle. Selluliitissa rasvasolut ovat suurentuneet ja ne painavat niiden väleissä kulkevia veri- ja lymfasuonia. Kuvittele sulkapallomaila, jota vasten painetaan vesi-ilmapalloa – suunnilleen siltä selluliitti näyttää mikroskooppiselta etäisyydeltä.

Koska selluliitin juuret on syvällä ihon alimmaisessa kerroksessa ihon sidekudoksissa, eikä maailman ihmeellisinkään voide pysty imeytymään sinne asti eikä se muutenkaan pystyisi puskemaan sidekudosten väliin pullistunutta rasvaa takaisin paikoilleen.

Selluliittivoiteista saattaa kokea saavansa hetkellistä hyötyä siksi, että ne perustuvat useimmiten ihoa turvottavaan vaikutukseen, jolloin selluliitti ikään kuin huijataan piiloon ja iho näyttää tasaisemmalta. Ja totta kai voiteet myös kosteuttavat ihoa, mikä saa ihon kuin ihon näyttämään paremmalta.

Stressaaminen selluliitista ja tulosten hitaudesta

Stressi on yksi selluliitin aiheuttajista ja lisäksi huonontaa kokonaisvaltaista terveyttä ihan muutenkin. Selluliitin hoidossa on oltava kärsivällinen, joten tee selluliitin hoidosta kiinteä osa ihanaa ihonhoitorutiiniasi, joka tuottaa sinulle hyvää oloa ja terveyttä.

Mennäänpä sitten asiaan, eli 10 tehokasta keinoa vähentää selluliittia. Kokeile yhtä tai useampaa keinoa ja ota uusia tapoja rutiiniksi itsellesi.

10 keinoa saada selluliitti pois

Bikinivartalo

1. Puhdas ruokavalio ja aineenvaihdunnan vilkastuttaminen

Selluliitti johtuu mm. kuona-aineista, jotka kertyvät suurentuneiden rasvasolujen väliin. Siksi kehon puhdistumistoimintoja edistävä ja antitulehduksellinen ruokavalio on avainasemassa selluliitin poistossa. Selluliitti liitetään ihon alaisen kudoksen tulehdustilaan, ja siksi selluliitista eroon havittelevan olisi hyvä karsia mahdollisimman minimiin ruokavaliosta kaikki jotka ylläpitävät tulehdusta kehossa. Tällaisia ruoka-aineita on mm. valkoinen, teollinen sokeri ja huonolaatuiset rasvat.

Puhdas ruokavalio ei kuitenkaan tarkoita tylsää ruokavaliota, itse asiassa ihan päin vastoin. Lisää lautasellesi sen sijaan antioksidanttisia tuoreita kasviksia ja ruoka-aineita jotka sisältävät omega-3-rasvahappoja. Ota ruokavalioon mukaan ihania värikkäitä kasviksia ja mausta ne maukkaiksi, etkä enää kaipaa rasvaisia sokeripommi-herkkuja, vaan ne jäävät vähemmälle ihan kuin itsestään.

Huolehdi myös hyvästä nesteytyksestä eli vedenjuonnista. Älä kuitenkaan mene överiksi, mutta muista huikata lasillinen vettä silloin tällöin, se edistää aineenvaihduntaasi ja elektrolyyttitasapainon ylläpitämistä. Tsekkaa myös, että saat päivän mittaan tarpeeksi mineraaleja ja kuituja, ne edesauttavat kehon puhdistustoimintoja!

Aineenvaihduntaasi voit myös tukea pitämällä pieniä paastoja. Kudoksiin kertyvä kuona-aine hajoaa tehokkaasti paaston aikana (autofagia) ja useat tutkimukset osoittavat, että 18 tunnin paaston jälkeen kuona-aineen purkaminen ja kierrättäminen alkaa, toki tässä on myös yksilöllisiä eroja. 18 tunnin paasto voi kuulostaa pitkältä, mutta se on helppo toteuttaa esimerkiksi syömällä päivän viimeisen aterian klo 19 ja seuraavan päivän ensimmäisen aterian klo 13. Lyhyempikin paasto riittää stimuloimaan aineenvaihduntaa – voit esimerkiksi pyrkiä 12 tuntiin.

Tärkeä huomio: Jos olet epävarma paaston sopimisesta sinulle, konsultoi asiasta lääkäriäsi. Olemme yksilöitä ja toisille paasto sopii paremmin kuin toisille. Paasto on myös aina tietynlainen stressi kehollesi (etenkin jos olet nainen), ja siksi se täytyy aloittaa hyvin varovasti ja omaa oloa kuunnellen. Voit aloittaa vaikkapa kokeilemalla pidentää aikaa päivän viimeisen aterian ja nukkumaan menon välissä, suositeltu aika syödä ennen nukkumaanmenoa on 3 tuntia.

Ihana tuote ihosolujen aineenvaihdunnan tehostamiseen on Puhdistamon Elektrolyyttijauhe, joka on saatavilla eri makuisina.

2. Lymfahoito

Lymfahoito stimuloi lymfakiertoa, joka on kehon kuonanpoistojärjestelmä. Lymfahoito tehdään joko koneella tai käsin hieromalla, joista jälkimmäinen on tehokkaampi. Lymfahieronta tulee tehdä aina sarjahoitona, jotta todellisia tuloksia voi nähdä.

3. Kuivaharjaus

Kuivaharjaus on erinomainen itsehoitomenetelmä selluliitin häätöön. Kuivaharjausta varten tarvitsen kuivaharjausharjan tai -kintaat, joilla hierotaan ihoa ylöspäin suuntautuvin liikkein. Kuivaharjaus stimuloi verenkiertoa, kiinteyttää ihoa ja lisää ihon kollageenin tuotantoa.

Jos olet katsonut Ylen ”Totuus Kauneudesta”-dokkarin, saatat muistaa, että siinä kokeilluista selluliitinhäätökeinoista kuivaharjaus oli tehokkain. Dokumentissa tehtiin testi menetelmistä selluliitin poistoon ja käytössä olleista menetelmistä juuri kuivaharjaus puri selluliittiin parhaiten, mikä oli selkeästi nähtävillä ennen- ja jälkeen-kuvista.

4. Kuivakuppaus/liukukuppaus

Kuivakuppauksen juuret on Kiinassa ja se on hyvin vanha hoitomuoto, joka tekee kovaa vauhtia uutta tulemistaan. Kuiva- eli liukukuppaus on vähintäänkin yhtä tehokas tapa vähentää selluliittia kuin kuivaharjaus.

Kuppien teho perustuu alipaineeseen, jolla ne imaisevat ihon pehmytkudosta itseensä. Kuppeja liikutellaan ihon pinnalla, jonka seurauksena verenkierto vilkastuu ja aineenvaihdunta paranee. Kuivakuppauskupit eivät ole kalliit ja edullisimmillaan ne voikin saada muutamalla kympillä. Kuivakuppauksella voit saada näkyviä tuloksia jo muutamassa viikossa!

5. Urheilu ja liikunnan lisääminen

Urheilu

Urheilu ja liikunnan lisääminen on tehokkaimpia keinoja poistaa selluliittia. Edellisessä kappaleessa mainitsemassamme YLEn dokkarissa huomattiin liikunnan olevan kuivaharjauksen jälkeen toiseksi tehokkain keino selluliitin häädössä. Liikunnan kokonaisvaltaista terveyteen vaikuttavaa vaikutusta ei myöskään voi millään väheksyä – liikunta lisää hyvän olon hormoneja kehossasi ja parantaa muutenkin kaikkia kehon toimintoja. Totuus Kauneudesta -dokumentissa liikuntaa kokeillut ryhmä tunsi olonsa henkisesti parhaimmaksi, eli liikunnasta oli heille myös välillistä hyötyä selluliitin vähenemisen lisäksi.

Erityisesti voimaharjoittelu parantaa lihasten hermotusta, mikä vähentää selluliittia. Aerobista, sykettä nostavaa ja hengästyttävää liikuntaa, kuten lenkkeilyä kannattaa myös harrastaa, sillä se polttaa puolestaan rasvaa. Niin salitreeni kuin aerobinen liikunta poistavat kehosta rasvan lisäksi kuona-aineita ja siksi vaikuttavat selluliittiin vähenemiseen.

Intervallitreeni, kuten HIIT-tyyppinen harjoittelu sekä painoharjoittelu myös auttavat kasvuhormonin tuotannossa. Kasvuhormoni, joka tunnetaan myös nimittä rasvanpolttohormoni ja nuoruushormoni, edistää kudosten terveyttä ja lisää ihon ja lihasten jäntevyyttä. Kasvuhormonin tuotantoa lisää merkittävästi myös riittävä uni, joten pidäthän yöunistasi hyvää huolta!

6. Hormonitoiminnan tasapainottaminen ja estrogeenidominanssin hoitaminen

Puhuimme aiemmassa sellulittiartikkelissamme estrogeenidominanssista. Kyseessä on tila, jossa naishormoni estrogeenia (ja erityisesti sen erästä ”huonoa” tiettyä muotoa) on liikaa suhteessa keltarauhashormoni progesteroniin. Tämä huono estrogeeni on mm. monien hormonaalisten syöpien takana ja lisäksi se aiheuttaa muita terveyspulmia, kuten painon nousua, rintojen arkuutta, mielialanvaihteluita sekä ärtyneisyyttä.

Estogeenin määrää kehossa tulisi siis kontrolloida, jos siitä on liikatuotantoa. Estrogeenidominanssin hoidossa avainasemassa on maksan ja suoliston kunnosta huolta pitäminen. Maksan toimintaa voi parantaa syömällä runsaasti ristikukkaisia kasviksia ja kierrättämällä naishormonitoimintaa tukevia siemeniä oman kuukautiskierron mukaan (kurkkaa Freetox Eating for beauty -valmennus!).

Tällä tavoin voit luonnollisesti edistää estrogeenin poistumista elimistöstä ovulaation jälkeen luteaalivaiheessa, kun on progesteronin vuoro ottaa ohjat käsiin. Hormonitoiminnan tasapainottamisessa avainasemassa on oman kuukautiskierron tunteminen ja sen mukaan syöminen. Esimerkiksi voit ajoittaa kiertosi kahdelle ensimmäiselle viikolle pellavansiemenien syönnin, joka tukee estrogeenin tuotantoa.

Voit myös käyttää esimerkiksi kelp-merilevää, joka sitää itseensä ylimääristä estrogeenia. Sen käyttö kannattaa ajoittaa kierron kahdelle viimeiselle viikolle kun estrogeenin olisi määrä poistua kehosta. Muista myös progesteronin tuotannon lisääminen! Progersteronia lisääviä kasviksia on mm. ihana bataatti.

 

Hyviä tuotteita oman hormonitoiminnan tukemiseen:

Foodinin luomu pellavansiemenet ovat monen hitaasta vatsan toiminnasta kärsivän pelastus! Hyvä suolen toiminta auttaa ylläpitämään kirkasta ja elinvoimaista ihoa.

Nordiq Nutrition Multi Nutrient on monipuolinen ja täysin luonnollinen yhdistelmätuote ylläpitämään hyvää perusterveydentilaa. 

Tuotteesta sanottua:

Hyvänmakuinen ja toimiva. Sekoitan viherjauheen veteen ja juon aamuisin tyhjään vatsaan. Maku on hyvä ja olen saanut tuotteesta tukea atooppisen ihon hoitoon.

Tuotteesta sanottua:

Ostin tuotteen helpottamaan hormonaalista aknea. Viikon käytön jälkeen ihon kunto parantunut muutamaa uutta ihonalaista finniä lukuunottamatta.

 

7. Kylmähoito

Avanto

Kylmähoidolla voi olla positiivisia vaikutuksia selluliittiin. Kylmähoidon, kuten avannon on havaittu lisäävän ruskean rasvan ja antioksidanttien määrää kehossa sekä se myös kiihdyttää pintaverenkiertoa. Nämä kaikki vaikuttaa positiivisesti ihon kuntoon.

Ruskea rasva kiihdyttää aineenvaihduntaa ja polttaa energiaa. Pintaverenkierron kiihtyminen lisää ihon pintakerrosten aineenvaihduntaa, mikä edistää ravinteiden kulkeutumisen tehokkaammin ihoon. Antioksidantit taas auttavat taistelemaan vapaita radikaaleja vastaan (vapaita radikaaleja muodostuu stressin, uv-säteilyn, ilmansaasteiden ym. myötä ja ne aiheuttavat mm. ennenaikaista ikääntymistä ja muuta harmia ihollemme) ja lisäksi ne auttavat pitämään sidekudoskerrosta napakampana. Tämä parantaa ihon ulkonäköä, sillä rasva ikään kuin ”pysyy kasassa tiiviimmin” ihon alla.

Kylmäaltistuksella voi olla myös muita hyödyllisiä välillisiä vaikutuksia, kuten tulehdustilan pieneminen, endorfiinin lisääntyminen ja stressitasojen madaltuminen. Nämä kaikki auttavat selluliittiin!

8. Stressin vähentäminen - tärinähoito

Tärinä on alkukantainen vaisto rauhoittaa ja palauttaa keho stressireaktiosta. Kuulostaako hassulta? Oletko koskaan nähnyt, mikä esimerkiksi koira tekee päästessään stressaavasta tilanteesta? Kyllä, se tärisee. Tärinällä eläin rauhoittaa itseänsä stressaavan tilanteen jälkeen.

Pitkään jatkunut stressitila alkaa olemaan nykyihmiselle enemmän normi kuin poikkeustila, valitettavasti. Moni ei edes tunnista olevansa stressaantunut, sillä myös mieluisat ja innostavat asiat voivat aiheuttaa stressiä. Pitkittynyt stressi kuitenkin vaikuttaa kehossasi monin eri tavoin: aineenvaihduntasi hidastuu, verensokeritasot pysyvät korkeina, ruoansulatuksesi heikkenee eikä elimistösi ei pysty kuljettamaan tärkeitä ravinteita iholle.

On tärkeää ymmärtää, että stressireaktio on täysin luonnollinen ja meille hyödyllinen toiminto: Jos olet jäämässä auton alle, aistisi terästäytyvät terävimmilleen, sydämesi sykkii kiivaammin ja lihaksesi aktivoituvat, eikä kehollasi tällöin ole aikaa sulatella ruokaa tai huolehtia aineenvaihdunnasta. Ongelma onkin se, että stressistä on tullut meille pitkittynyt, jatkuva olotila ja olemme pitkiä aikoja tässä ”selviytymistilassa”, hieman lievemmässä muodossa toki.

Krooninen stressi kuluttaa elimistösi suojaravintovarastoja (B-vitamiinit, sinkki ja antioksidantit) sekä altistaa hormonitoiminnan epätasapainolle. Stressihormoni kortisolilla ja progesteronilla on sama lähtöaine ja stressitilassa elimistö pistää kortisolin tuotannon progesteronin edelle. Tämä edistää estogeenidominanssia. Stressillä on siis moninaisia vaikutuksia kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja sitä kautta ihon kuntoon sekä aineenvaihduntaan ja kuona-aineiden kertymiseen.

Pitkään jatkuneen stressin katkaiseminen on todella tärkeää ja siihen voit kokeilla mm. tärinähoitoa. Neurosonic -hoito ja/tai sänky on oivallinen tapa poistaa stressiä kehosta – se tuottaa kehoon alkukantaisen tärinävaikutuksen teknologiaa hyödyntäen. Se myös auttaa kehoa palautumaan ja tehostaa aineenvaihduntaa. Neurosonic sängyt ja patjat tuottavat matalataajuista värähtelyä aktivoiden autonomista hermostoamme (lepohermosto), mikä lisää kehon rentoutumista.

Tärinähoidon lisäksi suosittelemme tutustumaan vagushermon aktivointiin, mikä laskee merkittävästi stressitasoja. Tästä kerromme lisää toisessa postauksessa, jotta tästä ei tulisi liian pitkä! 🙂

9. Väljät vaatteet & istumisen välttäminen

Kireät vaatteet kiihdyttävät selluliitin muodostumista. Tiukat housut heikentävät verenkiertoa ja ovat osallisena selluliitin muodostumiseen.

Liian tiukat vaatteet myös estävät hengityksen kulkemisen normaalisti. Kun hengittäminen ei ole vapaata ja ilmanvaihto rinnan alueella ei ole riittävän tehokasta, se voi kerääntyä ja kiihdyttää solujen hapettumista. Tämä taas edistää ihon vanhenemista. Pinnallinen hengitys ei vie aivoille riittävästi happea, mikä voi aiheuttaa stressiä. Kireät vaatteet eivät myöskään edistä rentoutumista, sillä ahtaissa vaatteissa on hankalaa ottaa rennosti.

Myös pitkäaikainen istuminen altistaa selluliitille, sillä se kiristää takareisien lihaksia. Elimistön nestekierto voi myös häiriintyä jos istut pitkiä aikoja samassa asennossa.

Lopuksi

Bikinipeppu

Toivottavasti sait artikkelista vinkkejä selluliitin poistoon. Muista, että selluliitti on kehittynyt pitkän ajan kuluessa eikä sen poistuminen voi myöskään tapahtua kovin nopeasti. Kehotamme aloittamaan esimerkiksi liikunnan lempeällä lisäämisellä (etenkin jos nykyinen elämäntyylisi on kovin passiivinen) ja ruokavalion fiksaamiseen pienin askelin (älä kuitenkaan stressaa asiasta!).

Ota uudeksi aamu- ja iltarutiiniksi vartalon kuivaharjaus tai kuivakuppaus, ja alat aivan taatusti nähdä tuloksia jo viikkojen aikana.

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista: