Kauneus, hiukset & tyyli.

Ihonhoito-, meikkaus-, hius- ja tyylivinkit

Appelsiinia reisissä – mistä selluliitti johtuu?

Selluliitti on tuttu vaiva monelle naiselle. Selluliitti saa aikaan sen, että ihon pinta muuttuu epätasaiseksi ja siihen tulee muhkuroita. Vaikka selluliitti ei ole vaarallinen vaiva, kokee moni sen esteettisesti häiritsevänä ja pahentuessaan selluliitti voi aiheuttaa myös suoranaista kipua. Selluliittiin kannattaa kiinnittää huomiota myös siksi, että se voi viestiä estrogeenidominanssista, eli siitä että niin sanottua ”huonoa” estrogeenia on kehossa liikaa suhteessa hyvään ja se on juttu, johon kannattaa ihan yleisen terveyden vuoksi kiinnittää huomiota (estrogeenidominanssista lisää tuonnempana).

On tärkeää kuitenkin muistaa, että selluliitti itsessään ei ole kovin yksinkertainen tai yksiselitteinen iho-ongelma: tiede ei virallisesti ole pystynyt vieläkään osoittamaan selkeästi sen syntyprosessia eikä niin ikään selkeää keinoa päästä siitä eroon. Valitettavasti! Mutta paljon tiedämme kuitenkin, ja tässä artikkelissa pureudutaan selluliitin muodostumisen syihin ja keinoihin, joita sen ennaltaehkäisemiseksi ja poistamiseksi voidaan tehdä.

Mitä selluliitti oikeastaan on?

Selluliitti on ihon alaista rasvakudosta, joka kertyy sidekudosten väleihin aiheuttaen epätasaisuutta ihon pintaan. Joillakin selluliitti näkyy vasta kun ihoa puristaa. Sellulliittia kertyy erityisesti pakaroihin, reisiin ja käsivarsiin, sitä tosin voi olla muuallakin kehossa.

Selluliitti johtuu soluaineenvaihdunnan häiriötilasta, jossa rasvasoluja ympäröivien sidekudoksien rakenteissa tapahtuu muutoksia. Yksinkertaistettuna selluliitti johtuu suurentuneista rasvasoluista, jotka painavat veri- ja lymfasuonia, minkä seurauksena verenkierto ja imunestekierto häiriintyvät. Tällöin solujen aineenvaihdunta ja hapensaanti heikkenee ja kudokseen kertyy rasvan lisäksi nestettä ja kuona-aineita. Rasvasolut ovat naisilla eri muotoisia ja suurempia kuin miehillä, mistä syystä selluliitti on erityisesti naisten riesa.

Vaikka selluliitti liittyy erityisesti rasvaan ja suurentuneisiin rasvasoluihin, ei selluliitti ole suinkaan vain ylipainoon liittyvä vaiva, vaan myös hoikilla ja normaalipainoisilla naisilla voi olla selluliittia. Selluliittia on myös kaikenikäisillä naisilla. Rasvakudosten huonon aineenvaihdunnan vuoksi jo muodostuneesta selluliitista voi olla hivenen kinkkistä päästä eroon, mutta mahdotonta se ei lainkaan ole.

Millaista selluliittisi on? Tunnista eri tasot

Selluliittia on olemassa kolmea eri ”tasoa”. Millä tasolla sinun sellulittisi on?

1. aste: Iho on niin maatessa kuin seistessäkin kauttaaltaan sileä. Kennomaisia kuoppia muodostuu ihoa puristettaessa

2. aste: Iho on maatessa sileää, mutta seisoessa muhkurat tulevat esille

3. aste: Ihossa on näkyvissä muhkuroita niin seistessä kuin maatessakin

Mistä sellulitti johtuu? Selluliittiin johtavat syyt

Selluliitin aiheuttajista suurin osa on elämäntapatekijöitä. Tämä on hyvä uutinen, sillä se tarkoittaa sitä, että elintapoja muuttamalla voimme vaikuttaa selluliitin syntyyn. Selluliittiin liittyviä elintapatekijöitä on muun muassa ruoansulatusongelmat, väärälainen tai liiallinen ravinto, tupakointi ja alkoholin runsas käyttö.

Sellulittia voi aiheuttaa myös stressi, liian vähäinen liikunta, ryhtivirheet, puristava vaatetus ja huono ergonomia. Mietipä, kuinka moni meistä tekee huonolle ryhdille ja liikkumattomuudelle altistavaa istumatyötä, käyttää ”muodin mukaisia” puristavia farkkuja tai kokee ajoittain stressiä? Monen kohdalla itse asiassa kaikki noista riskitekijöistä täyttyvät!

Selluliitin (osa)syy voi olla myös hormonaalinen. Edellä jo mainittiin, että selluliitti ei suoranaisesti liity ylipainoon, mutta sen sijaan sillä on suoraan yhteys estrogeeniin, sillä estrogeenidominanssissa rasva kertyy erityisesti lantioon, reisiin ja pakaroihin ja voi pahentaa selluliittiongelmaa. 

Mutta mitä on estrogeeni?

Estogeeni on hormoni, tai oikeammin ryhmä naishomoneja, joilla on paljon tärkeitä tehtäviä, kuten säädellä kohdun ja limakalvojen toimintaa sekä verisuonten ja kudosten kimmoisuutta.

Estrogeenidominanssi on tila, jossa ”huonoa” estrogeenia on liikaa suhteessa keltarauhashormoni progesteroniin. Tällöin keho tuottaa estrogeenia saman verran kuin aina ennenkin tai vähemmän, mutta progesteronin tuotanto on laskenut sitä voimakkaammin. Huonoa estrogeenia lisää myös ns. xenoestogeenit eli ympäristöestogeenit/hormonihäiritsijät, joita ovat mm. kemikaalit joita saamme ruoan, kosmetiikan, pesuaineiden ym. kautta.

Estrogeenidominanssi selluliitin lisäksi aiheuttaa monia ikäviä terveysvaivoja – selittämätöntä painonnousua, rintojen arkuutta ja kipeytymistä, mielialavaihteluita, ahdistusta, ärtyneisyyttä ja päänsärkyä sekä maksan toimintahäiriöitä. Estrogeenidominanssi kasvattaa myös mm. rintasyövän riskiä.

Jos selluliitti johtuu estrogeenidominanssista, olisi ensisijaisen tärkeää lähteä ratkomaan estogeenin ja progesteronin epätasapainon syytä, sillä muuten et tule saavuttamaan pitkäikäisiä tuloksia. Progesteronin kohottaminen ja huonon estrogeenin vähentäminen molemmat auttavat estrogeenidominanssin vähentämiseen. Kerromme tuonnempana, kuinka voit tähän vaikuttaa.

Huh, siinä oli puisevin osuus selitettynä höystettynä muutamalla mutkikkaalla termillä. Seuravaksi saat lukea siitä, kuinka voit ennaltaehkäistä selluliitin muodostumista ja vähentää jo olemassa olevaa sellulittia.

Kuinka selluliittia voi ennaltaehkäistä tai vähentää?

Syö puhtaasti

Kurkkaapa jääkaappiisi, miltä siellä näyttää? Selluliitin syntyyn vaikuttaa voimakkaasti ympäristöstä saamamme xenoestogeenit, joista oli puhetta hiukan ylempänä. Saamme xenoestogeenejä, eli hormonihäiritsijöitä mm. pitkälle prosessoidusta tai paljon torjunta-aineita ja muita kemikaaleja sisältävästä ruoasta, muovista, kosmetiikasta, pesuaineista ym. Jotta voit vähentää huonon estrogeenin määrää (eli sen myötä tasapainottaa estrogeenin ja progesteronin suhdetta), kannattaa ensimmäisenä tsekata ruokavalio ja katsoa mitä pistät suuhusi päivittäin.

Suosi mahdollisimman puhdasta, tuoretta ruokaa ja vältä pitkälle prosessoituja ruokia, joiden ainesosien nimiä et osaa edes lausua. Koita välttää ainakin keinotekoisia lisäaineita, kuten säilöntäaineita, aromeja, makeutusaineita ja emulgointiaineita. Lisää kasviksien ja hedelmien määrää lautasellasi, sillä ne ovat hyvin alkalisoivia (eli vähentävät kehon happamuutta) ja mahdollisuuksien mukaan suosi luomua (älä kuitenkaan stressaa asiasta!).

Kojaa estrogeenidominanssia

Estrogeenidominanssin hoito on hyvän ja puhtaan ruoan lisäksi huolehtimista erityisesti maksan ja suoliston hyvinvoinnista. Maksa auttaa sekä tuottamaan hormoneja että myös poistamaan tarpeettomia hormoneja kehosta, jonka vuoksi maksan toiminta on todella tärkeää hoidettaessa estogeenidominanssia. Estorgeenin ja progesteronin suhdetta voit parantaa myös kiinnittämällä huomiota kuukautiskiertoosi ja syömällä sen mukaan ruokia, jotka tukevat estrogeenidominanssin hillitsemistä. Lue tästä lisää toisesta postauksestamme!

Huolehdi hyvästä aineenvaihdunnasta

Selluliitin syntyyn vaikuttaa myös huono aineenvaihdunta – selluliitissa kudoksiin kertyy kuona-aineita, jonka lisäksi ne myös poistuvat hitaammin, eli aineenvaihdunta on hidasta. Siksi kannattaa pitää aineenvaihdunnasta hyvää huolta. Sen lisäksi että syöt monipuolisesti ja terveellisesti, tulisi syömisen olla säännöllistä. Lisäksi vedenjuonti on äärimmäisen tärkeää. Pidempään on ollut vallalla trendi, että vettä pitäisi kitata pitkin päivää, mutta sekään ei tee keholle hyvää, sillä liika vesi voi myös laimentaa elimistön suolatasapainoa. Övereitä siis ei kannata vetää, mutta vettä kuuluisi kuitenkin juoda säännöllisesti – tunnustele omaa kehoasi ja löydät tasapainon tähänkin!

Liiku enemmän

Liikunta yhdessä oikeanlaisen ruokavalion kanssa auttaa vähentämään rasvan määrää kehossa, mikä itsessään auttaa selluliitin vähentämisessä. Liikunta myös parantaa sidekudosten verenkiertoa ja voi parantaa ihon verinahan eli dermiksen kireyttä (dermis on ihon toisiksi ylin kerros, jossa verisuonet sijaitsevat). Eritoten voimaharjoittelu kiinteyttää kehon lihaksia ja alentaa kehon rasvapitoisuutta, mikä auttaa selluliitin vähentämisessä. Liikunta lisäksi parantaa ihon kuntoa ihan kokonaisvaltaisestikin, joten siksi jokaisen ihon kunnostaan kiinnostuneen tulisi liikkua säännöllisesti!

Edellä mainitut keinot ovat ennen kaikkea hyviä ennaltaehkäisemään selluliitin muodostumista, mutta ne auttavat myös jo olemassaolevaan sellulittiin. Lisäksi on olemassa muutamia muita hyviä keinoja olemassa olevan selluliitin vähentämiseen ja niistä kokosimme erikseen oman artikkelinsa, sillä muuten tästä tekstistä olisi tullut jo hiukan liian pitkä. 🙂 Lue lisää täältä:

Selluliitin hoidossa kaikistä tärkeintä on kärsivällisyys. Selluliitti muodostuu pitkän ajan kuluessa eikä siksi voi olettaa sen häviävän muutamassa päivässä tai viikossa. Siksi pitkäjänteiset rutiinit ja hyvät elintavat osana päivittäistä rutiinia ovat niin tärkeitä.

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista: