Kauneus, hiukset & tyyli.

Ihonhoito-, meikkaus-, hius- ja tyylivinkit

Kampaajan vinkit: 6 tapaa saada katkeilevat hiukset kuntoon

Hiukset

Hiusten katkeileminen voi johtua monesta eri asiasta. Joidenkin hiukset ovat myös luonnostaan taipuvaisempia katkeiluun kuin toisilla ja useimmilla hiusten katkeilu alkaa tai voimistuu iän myötä. Kaikille katkeileville hiuksille voidaan kuitenkin löytää eräs yhteinen nimittäjä, ja se on hiusten kuivuus ja kosteusköyhyys. Kuivuus onkin monen hiusprobleeman juurisyy ja siksi katkeilevien hiuksien hoidosta puhuttaessa voidaan puhua samaan hengenvetoon kuivista hiuksista.

Jos hiuksesi katkeilevat kovasti, ne ovat hyvin suurella todennäköisyydellä myös kuivat. Kuivat hiukset tuntuvat karkeilta ja usein ne ovat myös melko kiillottomat. Kuivat hiukset myös takkuuntuvat helposti, niihin tulee kaksihaaraisia ja hiukset näyttävät pörröisiltä.

Terveet ja hyväkuntoiset hiukset näyttävät hyvältä, niissä on luonnollista kiiltoa ja ne tuntuvat sormiin tasaisilta ja sileiltä.

Mikä saa hiukset katkeilemaan?

Katkeilevien hiusten juurisyy on kuivuudessa, kuten edellisessä kappaleessa kerrottiin. Mutta miksi hiukset kuivuvat? Yleensä syy piilee siinä, että hiusten pintakerros vaurioituu ja sen vuoksi hiukset luovuttavat niiden luontaista kosteutta.

Vaurioitunut hius johtaa ikävään kierteeseen: Vahingoittunut hius luovuttaa kosteuttaan, kuiva hius katkeilee ja sen seurauksena hius vaurioituu entisestään. Tällöin kosteus taas vähenee ja kierre on valmis. Kuivat hiukset ovat usein pörröiset ja takkuiset ja niitä tekee mieli harjata, haroa, asetella ja lämpökäsitellä enemmän. Kaikki mekaaninen rasitus sekä kuumat raudat lisäävät entisestään hiusten vaurioita ja kierre yltyy entisestään.

Mitä katkenneille hiuksille on tehtävissä?

Mitä kuiville ja katkeileville hiuksille voi sitten tehdä? Ehkä arvaatkin jo.

Kuiva hius tarvitsee kosteutta. Siksi oikenlaiset hiustuotteet ja sisäisestä nesteytyksestä huolehtiminen on yksi tärkeimpiä asioita hiusten kosteustasapainon ylläpitämisessä. Lisäksi – edellä mainittu kosteutus on hyvä ensiapu ja perusta hyväkuntoisille hiuksille, mutta se ei yksistään riitä. Kun hiuksen pintakerros on kerran vaurioitunut, ei se maagisesti parane pelkän kosteuden lisäämisellä. Kosteus ei yksinkertaisesti pysy vaurioituneessa hiuksessa.

Tämän vuoksi on tärkeää miettiä, mistä hiusten pintakerroksen vaurioituminen on alun perin lähtöisin. Sen jälkeen on tärkeää eliminoida tai vähintäänkin minimoida kaikki, mikä rasittaa hiusta ja saa sen vaurioitumaan.

Hius vaurioituu pääosin kolmesta eri syystä, ja ne ovat:

  1. Hiusten kemiallinen käsittely (kuten vaalennus)
  2. Liiallinen lämpölaitteiden käyttö
  3. Liika mekaaninen rasitus

Seuraavaksi kerromme 6 tapaa, joilla voit ehkäistä kaikkia tekijöitä, jotka hiuksiasi rasittavat ja saavat ne katkeamaan.

6 keinoa saada katkeilevat hiukset kuntoon

Vahvat hiukset

1. vältä hiusten kemiallisia käsittelyjä (erityisesti vaalentamista)

Hiuksiin tehtävät kemialliset käsittelyt, kuten värjääminen, permanentti ja vaalentaminen haurastuttavat voimakkaasti hiuksen pintaa. Edellä mainituista vaalentaminen on hiuksille kaikista pahin vaihtoehto, värjääminen taas tekee vähiten hallaa.

Vaalennus rikkoo hiusten rakennetta ja siksi se on hiukselle todella kuluttavaa. Vaalennusta ei silti tarvitse kokonaan hylätä, mutta kannattaa harkita vaalennuskertojen harventamista. Valitse myös ehdottomasti kampaaja, jolla on käytössään Olaplex tai jokin muu vastaava korjaava hoito vaalennuksen aikana tehtäväksi. Olaplex korjaa tehokkaasti hiuksiin syntyneitä vaurioita ja ehkäisee uusien vaurioiden syntymistä värjäyksen tai vaalentamisen yhteydessä. Olaplex-hoito tehdään kampaajan penkissä, minkä lisäksi hiusten hoitoa täytyy jatkaa kotona Olaplexin kotihoitotuotteella.

Hoivaa hiuksiasi myös muilla oikeanlaisilla tuotteilla vaalennusten välissä.

2. Vältä hiusten lämpökäsittelyä

Suoristusrauta, kiharrin ja hiustenkuivaaja vaurioittavat hiusten pintaa merkittävästi. Lämpölaitteiden päivittäinen käyttö lisää hiusten vaurioita voimakkaasti myös silloin, vaikka käyttäisikin hiuksiin lämpösuojatuotetta. Älä käytä mitään lämpölaitetta päivittäin vaan pyri käyttämään niitä mahdollisimman harvoin, esimerkiksi 1-4 kertaa viikossa. Suihkauta hiuksiin lämpösuojaa ennen kuin käsittelet niitä kuumilla raudoilla tai hiustenkuivaajalla.

Kiinnitä myös huomiota laitteisiin, joita käytät. Kannattaa panostaa laitteeseen, jota voi käyttää myös alhaisemmilla lämpötiloilla, kuten esimerkiksi ghd.

Suosi hiusten ilmakuivaamista ja käytä hiustenkuivaajaa vain hiusten kuivumisen loppuvaiheessa, jos on aivan pakko. Kuivaa hiuksesi mieluiten niin, että puristat hellävaroin enimmät vedet pyyhkeeseen, annat hiusten kuivahtaa vähintään hetken ja sitten vasta käytät hiustenkuivaajaa (jos se on välttämätöntä). Litimärät hiukset katkeavat paljon helpommin kuin pyyhekuivat hiukset. Föönaa hiukset rauhallisin ja tasaisin liikkein ja vältä hiusten hulmuttelemista. Näin hiukset eivät mene takkuun ja katkeilu vähenee.

3. Älä harjaa hiuksiasi märkänä

Mekaaninen rasitus aiheuttaa hiusten katkeilua lähes yhtä helposti kuin kemialliset käsittelyt. Mekaanisista rasituksista yksi merkittävin on hiusten harjaaminen, erityisesti märkänä. Hiuksia ei ylipäätään kannata harjata liikaa, sillä kaikenlainen mekaaninen rasitus aiheuttaa niiden katkeilua. Kannattaa myös välttää hiusten ylimääräistä haromista ja asettelua pitkin päivää. Mutta aivan erityisesti märkien hiusten harjaaminen on vaurioittavaa hiuksillesi ja se on syytä lopettaa kokonaan.

Oletko koskaan kokeillut venyttää märkää hiusta? Voi kokeilla sitä itse – ota yksi hius ja koita venyttää sitä – venyykö se? Todennäköisesti ei juurikaan. Kastele sitten hius ja koita uudestaan. Märkä hius venyy moninkertaisesti verrattuna kuivaan hiukseen. Jos harjaat tai kampaat märkiä hiuksia, mietipä mitä hiuksillesi tapahtuu? Ne venyvät ja venyminen rasittaa hiuksiasi – tällöin hiukset napsahtelevat poikki helposti.

4. Vaihda ponnarin paikkaa

Poninhännän pitäminen kuuluu myös hiusten mekaaniseen rasitukseen. Kaikkea mekaanista rasitusta ei voi täysin välttää, se on selvä, mutta siitä voi tehdä hellävaraisempaa. Ponnarin pitämisestä voi tehdä hiusystävällisempää vaihtamalla kuminauhaponnarit kankaisiin donitsin tapaisiin ja vaihtamalla säännöllisesti ponnarin paikkaa.

Useimmilla meistä on tapana pitää samaa kampausta päivästä toiseen. Tämä vaurioittaa hiuksia, sillä rasitus kohdistuu tällöin aina samaan kohtaan päivästä toiseen. Laita ponnarisi eri korkeudelle eri päivinä ja vaihtele hiustyyliäsi. Sotkunuttura on hiuksille erityisen raskas kampaus!

5. Vaihda froteepyyhe hellempään & älä hankaa hiuksiasi

Froteepyyhe on hiuksille todella vaurioittava ja se kannattaa vaihtaa hellempään, hiuksille tarkoitettuun pyyhkeeseen. Monilla lisäksi on tapana kuivata hiukset hankaamalla ja pörröttämällä niitä voimakkaasti – jopa monet kampaajat tekevät niin. Kieltämättä se on tehokas tapa saada hiukset kuivaksi nopeasti, mutta hellävaraisin tapa se ei ilman muuta ole. Hiukset kuivataan oikeaoppisesti hellästi painellen ja puristellen, ei milloinkaan hangaten.

Hiusten pesun jälkeen purista huolellisesti enimmät vedet hiuksistasi ja sen jälkeen painele ne pyyhkeellä pyyhekuiviksi.

6. Käytä oikeanlaisia tuotteita

Vahvat hiukset

Kurkkaapa suihkukaappiisi, millaisia hiustuotteita sieltä löytyy? Hiukset nimittäin katkeilevat taatusti, jos peset ja hoidat niitä vääränlaisilla tuotteilla, sillä ne vaurioittavat hiusta ja saavat sen kuivumaan & katkeamaan. Hyvä tuote ei välttämättä ole kallis, vaan edullisesta päästä löytyy monia erinomaisia hiustenhoitotuotteita, ja isoa purkkiarmeijaa ei missään nimessä tarvitse ostaa, vaan pari hyvää täsmätuotetta riittää.

Moni hiusten huonosta kunnosta kärsivä saa merkittävän avun hiuspulmiinsa vain shampoon ja hoitoaineen vaihtamalla. Kun valitset käyttää hiuksillesi sopivia tuotteita, hiuksistasi tulee kiiltävämmät, kosteutetummat ja vahvemmat. Vahvat hiukset kestävät rasitusta paremmin kuin hauraat ja kuivat hiukset, eivätkä ne katkeile niin helposti.

Laadukkaissa hiustuotteissa on enemmän tehoaineita, kuten öljyjä, vitamiineja ja proteiineja, jotka auttavat hiuksiasi voimaan hyvin. Tämän vuoksi ainesosaluettelon kurkkaaminen ei aina anna koko totuutta, sillä kahdessa tuotteessa jossa on samat aineet, voivat sisältää ihan eri määrän kyseisiä ainesosia. Vertauskuvana: Laadukas hiustuote on kuin aidosta hedelmästä puristettu mehu ja heikkolaatuinen tuote mehutiivistettä. Molemmat ovat mehua, mutta ravintoaineet ja terveellisyys on ihan eri luokkaa. Ero on suuri myös hiustuotteissa. 🙂

Vinkki

Kosmetiikan ainesosaluettelo eli inci-lista lukee jokaisen kosmetiikkatuotteen kyljessä. Se näyttää aluksi siansaksalta, mutta kun sitä oppii lukemaan, oppii paljon. Ainesosien määrästä tuotteessa saat vihiä niiden järjestyksestä: Incissä ainesosat on merkittävä järjestyksessä niiden pitoisuuden mukaan – ensimmäisenä on ainesosa, jota on tuotteessa eniten, toisena se mitä on toisiksi eniten jne. Kurkkaapa, miltä jonkin sinun kosmetiikkatuotteesi inci näyttää. Mitä siellä on eniten ja mitä vähiten?

Tuotesuosituksemme

Shampoo

Tuotteesta sanottua: 

“Aivan ihana, todella kosteuttaa paksut ja karheat hiukset. Suosittelen.”

Tämä shampoo on tehokosteuttava ja sulfaatiton (sulfaatit ovat äärimmäisen kuivattava ainesosa, jota shampoissa on usein). Shampoo lisäksi sisältää kookosöljyä, leväuutetta, pantenolia ja biotiinia, jotka kosteuttavat ja korjaavat kuivia hiuksia latistamatta niitä. Lämmin suosituksemme. <3

Hoitoaine

Tuotteesta sanottua: 

“Pitkästä aikaa virkistävä ja toimiva tuote. Selvittää mun super takkuiset hiukset täydellisesti ja on tosi riittoisaa. Ei myöskään rasvoita tai latista hiuksia. Ihana tuoksu!”

Mahtava kosteus- ja korjauspakkaus katkeileville hiuksille. Hoitoaine sisältää kosteuttavaa natrium-PCA:ta ja kapseloitua arganöljyä, jotka molemmat kosteuttavat hiusta tehokkaasti. Briogeon tuotteet sisältää 95 % luonnollisia ainesosia. Tuote on myös  100 % vegaaninen eikä niitä ole testattu eläimillä.

Naamio

Palkinnonkin saanut (Allure Reader’s Choice Award 2019) hiusnaamio kosteuttaa kuivan kuontalon hetkessä. Naamio sisältää avokadouutetta, manteli- ja arganöljyjä sekä B5-vitamiinia ja biotiinia, jotka kaikki korjaavat vaurioituneita hiuksia, lisäävät kiiltoa ja estävät niiden katkeilua. 

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista: