Kauneus, hiukset & tyyli.

Ihonhoito-, meikkaus-, hius- ja tyylivinkit

Luufinnin hoito – näin saat miliumit pois

Ihonhoito

Luufinnit eli viralliselta nimeltään miliumit ovat pieniä, helposti erottuvia vaaleita näppylöitä, joita yleensä ilmaantuu etenkin silmien läheisyyteen. Miliumeja ei pidä yrittää puristella omin neuvoin – milium ei ole kuten finni tai mustapää, jotka tarvittaessa on mahdollista puristaa pois, vaan sen päällä on ikään kuin kova kelmu, eikä milium siten häviä puristamalla. Miliumeista voikin olla haastavaa päästä eroon, mutta muutamalla niksillä sekin onnistuu.

Luufinnejä voi tulla iästä ja sukupuolesta riippumatta kenelle vain, mutta koska ihon kuivuus altistaa miliumeille, tulee niitä herkimmin kuivaihoisille. Silmänympärysiholla ei ole talirauhasia ja on usein hiukan muuta ihoa kuivampi ja siksi luufinnit kerääntyvät herkimmin juuri silmän lähelle. Luufinnejä tosin voi olla muuallakin kasvojen iholla.

Mistä miliumin tunnistaa?

Milium

Milium on pieni valkoinen ja kova näppy, jonka yleensä erottaa melko helposti tavallisesta finnistä. Luufinnin sisus on sarveismassaa, keratiinia joka on ikään kuin kertynyt ihoon ja jäänyt sinne loukkuun muodostaen kovan näpyn. Tarkkaa syytä luufinneille ei tunneta virallisesti, mutta ihon kuivuus näyttää altistavan niille. Tämän vuoksi etenkin liian voimakas ja usein toistuva ihon puhdistaminen aiheuttavat miliumeja herkästi. Lisäksi liian tuhti voide, liiallinen auringolle altistuminen ja sen aiheuttamat vauriot sekä sisältä päin kumpuavat tekijät voivat altistaa miliumeille.

Miten saada miliumit pois?

Kuten edellä kerrottiin, miliumeja ei saa eikä voi puristaa. Ihotautiääkäri tai kosmetologi voi poistaa miliumin mekaanisesti käyttämällä steriiliä neulaa: Neulalla tehdään pieni reikä miliumin sivuun ja komedoraudalla tai muulla instrumentilla painamalla miliumin sisus tyhjentyy. Tämä tapa kuitenkin rikkoo ihoa (mikä on aina riski tulehdukselle) ja esimerkiksi läheltä silmää etenkään kosmetologi ei saa poistaa miliumeja mekaanisesti, sillä siihen sisältyy terveysriskejä. Siksi me suosittelemme lempeämpiä keinoja miliumeista eroon pääsemiseksi:

Kuiva iho altistaa luufinneille, ja niiden hoito tapahtuukin ihoa kosteuttamalla. Vältä siis liian puhdistavia pesuaineita kasvojesi iholla ja anna miliumeillesi extrahuomiota kosteuttavilla tuotteilla. Hoida ihoa päivittäin ja kosteuta ihoa ja erityisesti miliumeja aamuin illoin usean viikon ajan. Luufinnit häviävät vähitellen itsestään.

1. Puhdista ihosi oikein

Ihon hyvinvoinnin kannalta oikeaoppinen puhdistus on kaiken a ja o. Erityisesti suomalaisten perisynti tuntuu olevan liian pesevien puhdistustuotteiden käyttäminen, ja moni käyttääkin aivan liian peseviä ja kuivattavia tuotteita niin kasvojen kuin vartalonkin iholle. Ihon ei tarvitse olla narskuvan puhdas – liiallinen pesu horjuttaa ihon uloimman kerroksen toimintaa ja altistaa sen kuivuudelle. Tällöin myös miliumit pääsevät syntymään.

Käytä hellävaraisia puhdistustuotteita, jotka eivät poista iholta sen luontaista kosteutta ja öljyjä, jotka pitävät sen joustavana, pehmeänä ja kimmoisana.

Jos kärsit luufinneistä, suosittelemme puhdistusmaitoa, -voidetta, -öljyä tai -balsamia, jotka puhdistavat ihon hellävaraisesti kuivattamatta sitä. Jätä kauppaan puhdistusgeelit ja -vaahdot, ne saattavat kuivattaa ihoasi liikaa.

Tuotteesta sanottua:

“Kuivalle iholle hyvä putsari, iho jää puhdistuksen jälkeen pehmeäksi. Ihana tuoksu.”

Tuotteesta sanottua:

“Tähän puhdistusaineeseen palaan aina uudestaan ja jatkossa pysyn. Paras tuote herkälle ja kuivalle iholle ympäri vuoden. “

2. Kosteuta, kosteuta, kosteuta

Kosteutus on avainasemassa kun miliumeista halutaan päästä eroon ja laadukas kasvovesi on tärkein ihonhoitotuotteesi, kun haluat kiinnittää huomiota ihon kosteuttamiseen. Kasvovesi tasapainottaa ihon pH:n ja aloittaa sen kosteuttamisen sekä valmistelee ihoa muille ihonhoitotuotteille, kuten kasvovoiteelle, seerumille tai balsamille.

Etsi kasvovedestäsi kosteuttavia raaka-aineita, kuten glyseriiniä, natrium-PCS:ta, ektoiinia tai hyaluronihappoa. Jos kasvoveden ainesosalistalta löytyy alkoholi, jätä se ehdottomasti kauppaan (huom, ei koske rasva-alkoholeja kuten cetearyl alcohol).

Näitä kasvovesiä suosittelemme:

Tuotteesta sanottua:

“Mukavan tuoksuinen, helposti suihkutettava kasvovesi. Se on selkeästi rauhoittanut omaa rosacea-ihoani. Kosteuttaa ja imeytyy hyvin!”

Tuotteesta sanottua:

“Olisinpa jo aiemmin löytänyt tämän tuotteen kosteusvoiteen tai öljyn alle. Kuiva iho voi niin paljon paremmin”

Jos luufinnit vaivaavat erityisesti silmänympärysihoasi, kannattaa sinun panostaa myös silmänympärysvoiteeseen. Silmänympärysiho on muuta ihoa herkempää ja kasvovoiteet ovat sille usein liian tuhteja. Siksi kannattaa hankkia erikseen voide myös silmänympärykselle.

3. Estä kosteuden karkaaminen

Kun olet laittanut kasvovettä ihollesi, se kyllä kosteuttaa välittömästi, mutta vielä paremman tuloksen saat kun lukitset sen kosteuden ihoosi vedettömällä balsamilla. Balsamit sisältävät kasviöljyjä, -vahoja ja -voita jotka sisältävät paljon iholle hyödyllisiä rasvahappoja ja vitamiineja. Ihosta tulee ravittu ja kosteutettu, ja usein lopputulos on parempi kuin perinteisellä kasvovoiteella.

Tuotteesta sanottua:

“Tämä kosteuttaa ihoa todella hyvin, imeytyminen kestää hiukan, muuten aivan loistava tuote.”

4. Kuori ihoa säännöllisesti

Ihon säännöllinen kuorinta auttaa miliumien ennaltaehkäisyssä. Kuorinta nopeuttaa kuolleiden ihosolujen hajoamista ja näin miliumit eivät pääse muodostumaan niin helposti. Kuorintaa emme kuitenkaan suosittele tekemään liian usein tai liian hankaavilla/karkeilla tuotteilla, sillä liika kuorinta voi kuivattaa ja herkistää ihoa sekä häiritä sen luontaista toimintaa. Kerran viikkoon on hyvä väli kuorinnalle.

Muista välttää kuorimasta herkkää ja ohutta silmänympärysihoa.

Tuotteesta sanottua:

“Todella miellyttävä, hellävarainen, ihanan tuoksuinen ja riittoisa.”

5. Suojaudu auringolta

Aurinko on yksi mahdollinen miliumien aiheuttaja. Sen vuoksi kesäisin olisi hyvin tärkeää suojautua auringolta viihtymällä varjossa, käyttämällä hattua ja välttämällä keskipäivän aurinkoa, jolloin UV-säteily on voimakkaimmillaan. Älä paahda itseäsi auringossa ja levitä tarvittaessa aurinkosuojavoidetta. Paras suoja auringolta on kuitenkin varjo ja vaatteet! Jos käytät aurinkosuojavoiteita, valitse 100 % luonnollista alkuperää oleva tuote.

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista: