Kauneus, hiukset & tyyli.

Ihonhoito-, meikkaus-, hius- ja tyylivinkit

Kuinka kuukuppia käytetään? Opas aloittelijalle

Jos olet kyllästynyt kuukautisten tuomaan hygieeniseen epämukavuuteen, kuukautissiteisiin, jotka helposti haisee, tamponin vaihteluun, hajuihin ja ohivuotoihin, niin kuukautiskuppi on sinun valintasi. Kuukuppi on lääketieteellisestä silikonista valmistettu kupin muotoinen kuukautissuoja.

Kuukuppi on nimensä mukaisesti siis pieni kuppi, joka laitetaan emättimeen kuukautisten ajaksi. Kuukuppia käyttäessäsi et tarvitse lainkaan epämukavia, usein vaihtoa vaativia kuukautissiteitä tai tamponeja, sillä kuppi kerää kaiken vuodon sisuksiinsa niin, että voit käyttää kuppia putkeen jopa 12 tuntia. Kuukautistesi aikana sinun tarvitsee ainoastaan tyhjentää se välillä vessassa käydessäsi, ja samaa kuppia voit käyttää aina uudelleen ja uudelleen kuukautisista toiseen. Uudelleenkäytettävyytensä vuoksi kuukuppi on myös ekologinen vaihtoehto.

Miten kuukuppi toimii?

Kuukuppi asettuu tiiviisti sisääsi emättimen seinämien ja lihasten tukemana. Kuppi asetetaan kokonaan sisälle emättimen alaosaan, juuri häpyluun taakse kohdunsuun alle ja se hoitaa hommansa siellä aivan itsenäisesti.

Kuppi kerää sisäänsä kuukautisveren ja se tyhjennetään 2-4 kertaa vuorokaudessa. Kupissa on pieniä reikiä, jotka helpottavat alipaineen poistamista, mikä taas helpottaa kupin poisottamista emättimestä.

Kuppeja on saatavilla eri kokoisia. Varmista, että kuppisi on oikeaa kokoa, jotta se istuu varmasti hyvin.

Miksi käyttäisin kuukautiskuppia?

Moni on vaihtanut kuukautissuojansa tyystin kuukuppiin, sillä siinä on todella monia hyviä etuja.

1. Lompakkosi kiittää

Oikein käytettynä ja huollettuna kuukuppisi kestää jopa vuosia. Oletko koskaan tullut laskeneeksi, kuinka monta pakettia kuukautissiteitä tai tamponeja tulet ostaneeksi vuoden – saati koko elämäsi – aikana? Vaihtamalla kuukuppiin säästät hurjasti rahaa.

2. Limakalvosi kiittävät

Kuukupin lääketieteellinen silikoni ei kuivata herkkiä limakalvojasi, toisin kuin tamponit. Kuppi vain kerää vuodon, mutta ei ime muuta kosteutta emättimestä.

3. Planeetta kiittää

Käyttäessäsi kuukautiskuppia tulet samalla säästäneeksi luontoa, sillä et tuota roskaa kertakäyttösuojista. Kuukupeista on saatavilla myös paljon kotimaisia merkkejä, jotka valmistetaan ja pakataan ympäristö huomioiden täällä koto-Suomessa.

4. Varmempi olo – ei ohivuotoja

Kuukuppia voi käyttää täysin huoletta 12 tuntia putkeen turvallisesti. Kuukautiskuppi ei vuoda ohi tai tunnu epämiellyttävältä. Voit käyttää sitä myös urheillessasi.

Onko kuukupin käyttö turvallista?

Hyvä kysymys, sillä kun valitset ostaa tuotteen, joka on sisälläsi useita tunteja putkeen, on todella tärkeää varmistua kapistuksen turvallisuudesta. Voit olla täysin huoletta – kuukautiskupin käyttö on täysin turvallista, kun valitset luotettavan merkin. Esimerkiksi kotimaiselle Lunette-kupille on myönnetty Avainlippu- ja Design from Finland -merkit, jotka kertovat suomalaisesta laadusta. Lisäksi FDA (U.S. Food and Drug Admistration) on hyväksynyt Lunetten sekä sen valmistuksessa käytetyn lääketieteellisen silikonin. Lunette kuppi on hypoallergeeninen, myrkytön, kestävä ja vaaraton ihmiskudokselle.

Älä koskaan osta kuukuppiasi epämääräisistä paikoista, kuten kiinakaupoista tai osta merkkiä, jolla ei ole kunnollisia laadun varmistavia tunnustuksia. Laadukaskin kuukuppi on käyttömääriinsä suhteutettuna niin edullinen, että muutaman euron takia ei kannata vaarantaa omaa terveyttä.

Esimerkiksi epäpuhdas silikoni voi olla vaarallista terveydelle (etenkin herkillä limakalvoalueilla käytettynä!) ja monia edullisia tuotteita ei ole ensinnäkään valmistettu silikonista, vaikka paketti niin väittäisikin, vaan esimerkiksi muovista, jossa voi olla haitallisia kemikaaleja. Myös halvimmat väriaineet voivat sisältää esimerkiksi raskasmetalleja, jotka kuppia käytettäessä imeytyvät elimistöön.

Kuukupin käytössä hygienia on kaiken a ja o. Kuukautissuojiin, kuten tamponeihin on yhdistetty TSS eli toksinen sokkioireyhtymä eikä kuukuppikaan tarjoa nollariskiä. Riski saada TSS kuukupin käytöstä on kuitenkin todella pieni ja kupin oikeaoppinen puhdistus ja käyttö on merkittävä tekijä sen ehkäisyssä.

Kuka voi käyttää kuukuppia? Entäs kuukuppi ja uiminen?

Kuukuppi sopii kaikkien naisten ja tyttöjen kuukautissuojaksi eikä sen käyttöön ole ikärajaa. Kuukupin käyttö voi kuitenkin olla helpompaa, jos olet joskus käyttänyt tamponeja tai ollut yhdynnässä, mutta harjoitus tekee tässäkin lajissa mestarin.

Kuukupin kanssa voit harrastaa kaikkea liikuntaa ja myös uintia!

Onko kuukupin käyttö vaikeaa? Sattuuko kuukupin käyttö?

Kuukuppi on hiukan erilainen kuin muut kuukautissuojat ja siksi sen käyttö vaatii harjoittelua aluksi. Vaikeaa se ei kuitenkaan ole eikä kupin käyttö aiheuta kipua. : ) Koita olla kuppia asentaessasi mahdollisimman rentoutunut ja harjoittele erilaisia taitteluita ja tekniikoita, jota löydät sinulle parhaan tavan laittaa kuppi paikalleen. Kuukuppi on äärimmäisen suosittu kuukautissuoja ja sen käyttäjät kehuvat kuppia erityisesti sen huomaamattomuudesta ja mukavuudesta.

Kuinka kuukuppia käytetään?

Kuukupin käyttö on hyvin yksinkertaista: Aseta kuppi paikalleen, jätä se niille sijoilleen jopa kellon ympäri, tyhjennä ja toista. Voit käyttää kuukuppia myös yöllä ja vaikka jo päivää ennen kuukautisiasi.

Muista olla kärsivällinen ja rauhallinen kun asennat kuppia ensimmäistä kertaa. Upouusi kuukuppi on jännittävää ottaa käyttöön ja olet varmasti innoissasi, mutta muista, että rentoutuneena sen asentaminen on aina paljon helpompaa. Valitse kupin asentamiseen rauhallinen hetki ja riittävästi aikaa. Jännittyneenä emättimen lihakset jännittyvät ja kupin asentaminen vaikeutuu.

Tutustu rauhassa omaan anatomiaasi ennen kuukupin asettamista. Tunnustele sormillasi, missä emättimen suuaukko sijaitsee ja tunnustele emätintä sormella myös sisäpuolelta. Muista, että emätin kallistuu yleensä taaksepäin, joten kuppi sujautetaan hiukan viistosti kohti selkärankaa. Harjoitellessasi kupin asentamista voit käyttää vesipohjaista liukuvoidetta.

Kuinka poistan kuukupin?

Rentoudu ennen kupin poistamista. Se on äärimmäisen tärkeää! Kupin pohjassa on kohokuvio, joka helpottaa poistamista: tartu kupin pohjasta kiinni etusormella ja peukalolla, jotta kupin reuna irtoaa emättimen seinämästä ja alipaine vapautuu. Tällä tavoin saat kupin varosvasti keinuttelemalla pois. Älä vedä kupin antennista, se on siinä sitä varten, että voit asennusvaiheessa korjata kupin asentoa ja ohjata sen helpommin paikalleen.

Kun otat kupin ensimmäistä kertaa käyttöön, noudata seuraavia ohjeita:

1. Käsien pesu

Pese ensin kätesi miedolla pesunesteellä tai saippualla sekä vedellä. Voit myös kastella kupin tai hieroa siihen vesiliukoista liukkaria, jotta saat sen helpommin sisään.

2. Taittelu

Voit laittaa kupin istuen, seisten tai kyykkyasennossa. Ihan ensin rentoudu ja ota leveä haara-asento. Taita sitten kuppi litteäksi ja ja sitten vielä toisen kerran niin, että kupin reunus muodostaa C-kirjaimen.

3. Kupin asettaminen

Pidä kupin taitos ja vie se varovasti paikalleen emättimeen reunus edellä. Muista varmistaa, että kuppi on auennut kunnolla kokeilemalla sormella kupin pohjaa. Kupin pohjan tulisi tuntua pyöreältä.

4. Kupin käyttö ja vaihtaminen

Kuukuppia voit pitää sisälläsi jopa 12 tuntia putkeen ja se kannattaa tyhjentää 2-4 kertaa vuorokaudessa. Lunette-kuukupissa on mittaviivat, joiden avulla voit opetella vuotosi määrää ja sitä kautta hahmottaa, kuinka usein kuppi kannattaa tyhjentää.

5. Kupin poistaminen ja vaihtaminen

Kun haluat poistaa kupin, pese ensin kädet ja rentouta lihaksesi. Tartu kupin alaosaan peukalolla ja etusormella ja paina pohjasta, jotta kupin alipaine poistuu. Kupissa on pieniä reikiä, jotka mahdollistavat helpon poistamisen ja alipaineen vapauttamisen. Hivuta kuppi varovasti ulos keinutellen sitä puolelta toiselle samalla vetäen alaspäin. Älä kuitenkaan vedä kuppia antennista. Kaada kupin sisältö viemäriin, huuhtele ja aseta se jälleen paikalleen.

6. Kupin pesu, keittäminen ja hoito

Huuhtele kuppi aina ensin kylmällä vedellä, jotta värit ja hajut poistuvat. Sen jälkeen huuhtele se lämpimällä vedellä ja pese se Lunetten Feelbetter pesunesteellä. Kuukautisten jälkeen desinfioi kuppisi keittämällä sitä 5-10 minuuttia tai käytä puhdistukseen Lunetten Kuppipyyhkeitä.

Kuukuppi on valtavan kätevä keksintö kuukautissuojaksi. Suosittelemme kotimaista Lunette-merkkiä, joka on mielestämme paras kuukuppi kaikista. Se on äärimmäisen turvallinen, luotettava ja helppo käyttää. Osta oma kuppisi esimerkiksi Hyvinvoinnin tavaratalosta.

Tsemppiä kuukupin käyttöön! 🙂

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista: