Kauneus, hiukset & tyyli.

Ihonhoito-, meikkaus-, hius- ja tyylivinkit

Kelpaisiko levolliset & syvät yöunet? 5 syytä hankkia painopeitto

Muistatko vielä mummolan painavat, paksut täkit, joiden alle oli ihana nukahtaa? Painopeitto tarjoaa samantapaisen efektin! Painopeitto on peitto, joka nimensä mukaisesti painaa useita kiloja ja tällöin painautuu painavammin kehoa vasten kuin tavallinen peitto. Painopeitto on tehnyt tuloaan markkinoille jo kotvan aikaa kovaa vauhtia ja se lienee tämänkin joulun yksi suosikkilahjoista. Painopeiton suosio perustuu sen rauhoittavaan ja stressiä poistavaan vaikutukseen – sen alla olo on kuin turvallisessa, lämpimässä halauksessa ja mielihyvähormonien tuotanto lisääntyy.

Painopeiton vaikutus perustuu ympärillä olevaan sopivaan paineen tunteeseen. Oletko tullut ajatelleeksi, miksi vastasyntyneet kapaloidaan? Vauvan kapalointi tiukasti mutta lempeästi tuo rauhoittavan ja turvallisen tunteen vauvalle ja lempeä paine ympärillä vaikuttaa aivan samalla tavalla meillä aikuisillakin.

Jos kärsit unettomuudesta, liian kevyistä yöunista, stressistä tai yöllisestä levottomuudesta, voi painopeitto olla verraton apu!

Alun perin painopeitto kehitettiin apuvälineeksi erityislapsille, joilla on erilaisia levottomuutta aiheuttavia tai keskittymiskykyä heikentäviä tekijöitä, kuten esimerkiksi aistiyliherkkyyttä, autisminkirjon häiriöitä, ADHD:ta tai aistihakuisuutta. Painopeiton tuottama syväpainetuntoaistimus auttaa vilkasta lasta rauhoittumaan.

Pian painopeitot siirtyivät alkuperäisestä tarkoituksestaan perusterveiden aikuisten unen helpottajiksi. Painopeitto lupaakin käyttäjälleen levolliset, syvät ja palauttavat yöunet ja lisäksi sillä on erinomainen stressiä poistava vaikutus. Painopeiton sisällä on itse täytteiden lisäksi usein esimerkiksi mikrolasihelmiä tuomassa tarvittavaa lisäpainoa.

Useissa tutkimuksissa on todettu painopeiton lyömättömät hyödyt

Göteborgin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että koehenkilöt nukkuivat painavan peiton alla pidempään ja myös yöllinen liikehdintä vähentyi. Koehenkilöt raportoivat myös nukkuneensa paremmin ja heränneensä aamulla virkeämpänä. Tutkimuksessa ryhmä nukkui viikon painopeiton kanssa ja viikon normaaleilla petivaatteillaan.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan painopeitto vähensi ihon sähkönjohtavuutta merkittävästi. Ihon sähkönjohtavuus kertoo siis sympaattisen eli tahdosta riippumattoman hermoston aktiivisuudesta, mikä voi olla merkki stressistä. Samaisessa tutkimuksessa neljä viidesosaa koehenkilöistä raportoi tunteneensa itsensä rentoutuneemmaksi painpeiton alla ja kaksi kolmesta taas kertoi painopeiton selkeästi vähentäneen ahdistusta.

Mielenterveyspotilaille tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että potilaat kokivat ahdistuksensa vähentyneen painopeittoa käyttäessä.

Kenelle painopeitto sopii?

Painopeitto sopii kaikille, jotka haluavat nauttia paremmista ja palauttavimmista yöunista. Se sopii erinomaisesti esimerkiksi stressaantuneille, kivuista kärsiville, huonounisille tai levottomista jaloista kärsiville. Painopeitto sopii lähes kaikille – niin aikuisille kuin lapsille. Painopeitto tarjoaa paljon hyötyjä erityisesti lapsille, joilla on keskittymisvaikeuksia tai erilaisia nukahtamisen vaikeuksia. Lapsella ei tarvitse olla ADHD:ta tai autismia, vaan peitto tarjoaa rauhoittavan vaikutuksen ihan vaikka esimerkiksi silloin, kun takana on normaalia vilkkaampi koulupäivä. Myös perheissä, joissa on uhmaikäisiä lapsia tai muita ikäkauteen liittyviä kehityshaasteita, kuten levottomuutta, painopeitosta voi olla oivallinen apu. Esimerkiksi silloin, kun lapsi ei millään malttaisi mennä nukkumaan, painopeitosta voi olla apua.

Painopeitto on erinomainen lahjaidea, mutta sen hankinnassa täytyy tietää sen käyttäjän paino.

Kenelle painopeitto ei sovi?

Painopeitto, niin mainio kuin se onkin, ei silti sovi aivan kaikille. Painopeitto on turvallinen, mutta sitä hankkiessa tulee ottaa huomioon perussairaudet. Peittoa ei suositella esimerkiksi säärihaavoista tai esimerkiksi erittäin poikkeuksellisen huonosta ääreisverenkierrosta kärsiville henkilöille, sillä paineen lisäämistä raajojen päälle ei suositella silloin ollenkaan. (Jos epäilet asiaa omalla kohdallasi, varmista asia lääkäriltäsi.)

Myös hengityselinsairauksista kärsivien kohdalla peiton käyttöä kannattaa harkita ja katsoa tapauskohtaisesti. Astma ei ole este peiton käytölle, mutta jos sinulla on hoitamaton hengityselinsairaus, jonka vuoksi hengittäminen on haasteellista, on selvää että ylävartalon päälle ei kannata laittaa yhtään enempää painoa.

Miten painopeitto valitaan?

Painopeitto hankitaan yleensä käyttäjänsä painon mukaan – eräs nyrkkisääntö onkin se, että painopeiton paino tulisi olla noin kymmenen prosenttia käyttäjänsä painosta, eli esimerkiksi 70-kiloisen henkilön tulisi valita 7-kiloinen peitto. Peittoja on saatavilla keskimäärin kolmesta kilosta viiteentoista kiloon.

Ei ole pitkäkään aika siitä, kun painopeittoja sai ainoastaan erikoisliikkeistä ja ne saattoivat maksaa satoja euroja, mutta sittemmin kysyntä on kasvanut ja tarjonta on laajentunut. Nykyään painopeittoja voi löytää ihan tavallisista paikallisista kodintarvikkeita myyvistä myymälöistä.

Viisi erinomaista syytä hankkia painopeitto

Painopeitto lupaa syvempiä ja palauttavampia yöunia, joiden lopputuloksena olet aamulla virkeä.

1.     Helpotus nukahtamisvaikeuteen – Paremmat ja syvemmät yöunet

Painopeitto tutkitusti helpottaa nukahtamista ja useat painopeiton hankkineet kertovatkin ensimmäisenä kokevansa nukahtamiseen kuluvan ajan lyhentyneen. Useat käyttäjät kertovat myös nukkuvansa aiempaa syvemmin ja palauttavammin. Jos siis kärsit unettomuudesta, tai ajatuksesi laukkaavat kuin ratsuhevonen aina silloin kun täytyisi ruveta nukkumaan, on painopeitto sinun valintasi. Painopeitto rauhoittaa ja lempeästi auttaa sen alla nukkujaa rentoutumaan ja uinahtamaan levolliseen ja syvään yöuneen.

Jos siis kärsit unettomuudesta, nukahtamiseen menee pitkä aika, heräilet öisin (ja et saa heti unta) tai kärsit liian kevyistä yöunista, voi painopeitto olla sinulle vastaus näihin pulmiin, sillä painopeitto helpottaa unen saamista ja syvemmässä unessa pysymistä. Myös vuorotyöläinen hyötyy painopeitosta, sillä se helpottaa vaihteleviin unirytmeihin sopeutumista.

2.     Vähemmän stressiä ja kipuja

Painopeiton kerrotaan vähentävän stressiä merkittävästi. Painopeitto keksittiin alun perin erityislapsille, joilla on erilaisia keskittymiskykyä ja rauhoittumista vaikeuttavia tekijöitä, kuten autismia, ADHD:ta tai aistiyliherkkyyttä. Sinun ei tarvitse kärsiä näistä hyötyäksesi valtavasti painopeiton hyödyistä, vaan se sopii ihan kaikille, joilla on kuormitusta ja stressiä. Painopeitto tutkitusti vähentää sympaattisen hermoston toimintaa ja tällä tavoin vähentää stressiä.

Painopeitto lisäksi lievittää selkeitä stressioireita, kuten nopeaa sydämensykettä ja kohonnutta verenpainetta. Peitto voi auttaa myös kiputiloihin, kuten kasvukipuihin ja olla avuksi levottomiin jalkoihin.

3.     Levoton nukkuja rauhoittuu

Painopeitto vähentää myös levottoman nukkujan yöllistä liikehdintää. Jos sinulla on tapana pyöriä ja hyöriä öisin, voi painopeitto olla oivalliseksi avuksi tähänkin pulmaan. Nukut yösi rauhallisemmin ja levollisemmin painopeiton alla eikä mahdollisen kanssanukkujan tarvitse häiriintyä yöllisestä pyörimisestäsi.

4.     Peti pysyy siistinä ja peitto asettuu sängylle kauniisti

Painopeitto on normaalia peittoa ohuempi. Sänkyä sijatessa se asettuu kauniisti, sillä se painautuu tiiviisti lakanaa ja patjaa vasten. Peitto itsesään ei painonsa vuoksi muodosta ärsyttäviä muhkuroita ja kumpuja, ja jos sinulla on paljon koristetyynyjä sängylläsi, ei sänky kasva liian muhkeaksi, sillä peiton littelys pelkistää sänkyä. Sisustajakin siis kiittää painopeitosta!

5.     Pussilakana ei lähde liikkeelle nukkuessa

Me kaikki tiedämme sen ärsyttävän tunteen, kun peitto lähtee vaeltamaan pussilakanan sisällä ja peittoa täytyy asetella vähän väliä uudelleen. Painopeiton kanssa tätä ongelmaa ei ole, vaan peitto pysyy napakasti juuri siinä kohdassa pussilakanan sisällä, mihin sen on alun perin asetellutkin.

Lopuksi…

Painopeitto on oivallinen lahjaidea itselle tai läheiselle, sillä se sopii lähes kaikille ja siitä on apua vaivoihin, joista meistä monet kärsivät – unettomuus, stressi, yöllinen levottomuus. Muista painopeittoa valitessasi huomioida sen oikea paino (10 % käyttäjän painostasi – lapsille n. 5-10 %). Käyttäessäsi painopeittoa lapselle, muista, että lasta ei saa koskaan pakottaa käyttämään painopeittoa ja varmista, että lapsi pääsee itse peiton alta pois tarvittaessa. Peittoa voi käyttää myös vain osan aikaa – peitto voi olla lapsen päällä nukahtamisvaiheessa ja normaali peitto loppuajan yöstä.

Laadukkaat peitot maksavat noin 200-500 euroa ja laadukkaaseen peittoon kannattaa panostaa. Peiton voi pestä normaalisti pesukoneessa koneen painorajoitus huomioiden.

Painopeitto on myös upea lahja läheiselle!

Leppoisia ja levollisia unia toivottaa Eveline!

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista: