Kauneus, hiukset & tyyli.

Ihonhoito-, meikkaus-, hius- ja tyylivinkit

Muistilista hiustenkuivaajan ostajalle

Hiustenkuivaaja

Hiustenkuivaaja on useimmille pitkä- ja/tai paksuhiuksiselle välttämätön tarvike. Etenkin jos hiuksesi ovat vähähuokoiset, niiden kuivuminen itsestään kestää pitkään, jopa tunteja. Märillä tai edes kosteilla hiuksilla ei kannata mennä nukkumaan, sillä kosteassa tilassa ollessaan hius on erityisen altis venymiselle, katkeamiselle, pörrööntymiselle ja vaurioitumiselle. Jos siis painat pääsi tyynyyn kostealla tukalla, on aamulla peilissä vastassa todennäköisesti melkoinen takkupehko.

Hyvä hiustenkuivain säästää hiuksiasi, aikaasi ja helpottaa arkeasi. Tämän artikkelin luettuasi tiedät, mitä sinun pitää ottaa huomioon föönin hankinnassa, jotta löydät itsellesi täydellisen!

Artikkelin on kirjoittanut kampaaja ja se sisältää suosittelulinkkejä, joiden avulla tätä blogia ylläpidetään. Kaikki artikkelin suosittelut ovat vilpittömiä ja aitoja ja perustuvat taustatutkimuksiin ja käyttäjäkokemuksiin. Toivotamme sinulle viihdyttäviä hetkiä artikkelin parissa! 🙂

Miksi hiusten kuivuminen kestää ja kestää?

Hiusten kuivaaminen

Hiusten kuivumiseen kuluva aika on yksilöllinen kaikilla ja siihen vaikuttaa hiusten ominaisuudet, kuten niiden paksuus, tuuheus ja myös pituus. Hiusten kuivumiseen vaikuttaa myös huoneilman lämpötila ja kosteus sekä tietysti käytetyt kuivausmetodit. Lisäksi hiusten huokoisuus on erittäin merkittävä ominaisuus, joka määrittää pitkälti sen, miten nopeasti hiukset kuivuvat.

Jos hiuksesi ovat hitaasti kuivuvaa sorttia, ne ovat luultavasti vähähuokoiset (low porosity hair), mikä tekee niistä todella hitaat kuivua. Vähähuokoisissa hiuksissa niiden suomut ovat tiiviisti toisiaan vasten, mikä aiheuttaa sen, että ne eivät ota vastaan kosteutta helposti. Lisäksi ne eivät myöskään luovuta kosteuttaan helposti, mikä näkyy siinä, että hius kuivuu tooodella hitaasti. Vähähuokoisen hiuksen tunnistat siitä, että ne ovat yleensä sileät ja kiiltävät ja kun niille tiputtaa vesipisaran, ei se heti imeydy hiukseen vaan se jää ikään kuin kellumaan hiuksen pinnalle.

Jos hiuksesi taas kuivuvat nopeasti, ovat ne luultavasti korkeahuokoiset (high porosity hair). Korkeahuokoiset hiukset ovat vähähuokoisten hiusten vastakohta, eli niissä hiussuomut ovat ikään kuin ”auki”ja hius ottaa vastaan kosteutta ja myös luovuttaa sitä nopeasti. Tämän vuoksi hius kastuttuaan kuivuu nopeammin kuin vähähuokoinen hius.

Korkeahuokoinenkin hius voi kuivua hitaasti hiusten alaosasta siitä yksinkertaisesta syystä, että allaolevat hiukset hautovat päällimmäisten hiusten alla.

Allekirjoittaneella on luontaisesti hyvin korkeahuokoiset hiukset, jotka tunnistan siitä, että ne ovat hyvin karheat ja helposti hiukan kiillottomat, jos en kiinnitä riittävästi huomiota niiden hoitoon. Huokoisuus näkyy myös siinä että ilmakuivatessa päällimmäiset hiukset kuivuvat tavallisessa huoneenlämmössä melko nopeasti – alle tunnissa. Niskahiuksilla taas menee yli kaksi tuntia kuivua. Olen huomannut myös sen, että niskahiukset katkeilevat eniten jos olen pidemmän aikaa käyttämättä hiustenkuivaajaa. Ilmeinen syy-seuraussuhde siis!

Vaurioittaako föönaaminen hiuksia?

Hiusharja

Yleisesti kuulee sanottavan, että föönaaminen on kaikkein kuluttavin tapa kuivata hiukset, ja joka kuivattaa ja huonontaa hiuslaatua kaikista eniten. Vastaavasti toinen yleinen ajatus on se, että hiusten ilmakuivaus, eli niiden kuivuminen omia aikojaan ilman hiustenkuivaajaa on paras ja hellävaraisin tapa kuivata hiukset.

Mielenkiintoista on, ettei asia olekaan ihan näin mustavalkoinen, vaan föönaus voikin olla ilmakuivausta hellävaraisempi tapa hiusten kuivattamiseen!

Hius turpoaa ja muuttuu venyväksi kastuessaan – voit testata tätä esimerkiksi ottamalla yhden kuivan hiuksen ja yhden märän hiuksen ja venyttämällä niitä vuoron perään. Huomaat, että märkä hius venyy, mutta kuiva hius taas ei. Jos hius on pitkiä aikoja tässä turvonneessa ja venyneessä tilassa (en tarkoita että se olisi venytettynä esimerkiksi ponnarilla, vaan kosteana se on luontaisesti venynyt), se on herkkä vaurioitumiselle. Vaurioitunut hius katkeilee, pörröttyy ja luovuttaa kosteuttaan. Tämän vuoksi vaurioitunut hius on myös kuiva, ja kuivuus taas haurastuttaa hiusta entisestään. Kierre on valmis!

Koreassa tehdyssä  tutkimuksessa tehtiin mielenkiintoinen havainto, jonka mukaan hiustenkuivaajalla kuivaaminen olisikin ilmakuivumista hiuksille hellävaraisempi keino kuivata hiukset. Tutkimuksessa havaittiin, että ryhmä, joka kuivasi hiukset hiustenkuivaajalla, kärsi vähemmän vaurioituneista hiuksista kun taas verrokkiryhmän hiukset, jotka annettiin kuivua omia aikojaan, olivat huonokuntoisemmat.

Tutkimus on varmasti vielä lapsenkengissään ja jäämmekin odottamaan että vastaavia tutkimuksia tulisi lisää, mutta tämä alustava havainto on todella mielenkiintoinen!

Uuden tutkimuksen perusteella vaikuttaisi siis siltä, että kultainen keskitie on kaikista paras – kuumalla föönillä paahtaminen ei varmasti sekään tee hyvää hiuksille, vaan aiheuttaa vaurioita ja hiusten kuivumista (tämäkin on todistettu tutkimuksin), mutta myöskään ilmakuivaus ei ole paras vaihtoehto. Paras kuivatuskeino lienee jokaisella hiukan yksilöllinen riippuen hiusten laadusta, mutta ainakin oman kokemukseni mukaan paras tapa kuivata hiukset on ensin huolellinen pyyhekuivaus (hellävaraisella pyyhkeellä puristellen), jonka jälkeen hetki kuivattelua, ja sen lopuksi miedolla lämmöllä föönaaminen.

Eli vastaus otsikon kysymykseen – vaurioittaako föönaaminen hiuksia – ei todellakaan, vaan maltillisella lämpötilalla föönaaminen on yksi parhaista ja hellävaraisimmista tavoista kuivattaa hiukset.

Ota nämä asiat huomioon valitessasi hiustenkuivaajaa - 4 kohdan muistilista

1. Tehokkuus & wattimäärä

Hiustenkuivaajaa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota wattilukuun, sillä se kertoo laitteen tehokkuudesta, eli siitä kuinka suurella teholla se pystyy puhaltamaan. Mitä isompi wattiluku on, sitä enemmän föönissä on tehoja ja se helpottaa erityisesti paksujen hiusten kuivaamista. Wattien määrä vaikuttaa myös föönin lämpöön.

Hyvä nyrkkisääntö on, että jos haluat tehokkaan laitteen, valitse sellainen, jossa on vähintään 1800 wattia. Nykyajan tehokkaissa fööneissä harvoin on sen alempia wattilukuja ja itse asiassa uusimmissa hiustenkuivaajissa watteja on yleensä yli 2000.

Suuri wattiluku voi toisaalta myös tehdä föönistä äänekkäämmän, eli jos etsit hiljaista fööniä, kannattaa tämä ehkä huomioida. Toisaalta äänekäs fööni on usein myös tehokas, jolloin hiuksia tarvitsee kuivattaa vähemmän aikaa. Jos omistat ohuet hiukset, riittää yleensä vallan mainiosti vähäisempikin wattimäärä. 

2. Teknologia

Fööneissä käytetään erilaisia teknologioita, jotka vaikuttavat jokainen hivenen eri tavoin. Tässä nopea selvennys eri tekniikoiden eroista:

Ioniteknologia perustuu negatiivisiin ioneihin, jotka saavat kosteuden haihtumaan hiuksista nopeammin. Tällöin lämpöä tarvitaan vähemmän, mikä on parempi hiusten kuntoa ajatellen. Ioniteknologia myös vähentää hiusten sähköistymistä. Ioniteknologiaa hyödyntävä fööni sopii parhaiten paksuille ja helposti takkuuntuville/pörrööntyville hiuksille, sillä se tuo sileän lopputuloksen.

Ioniteknologian plussat:

Ioniteknologian miinukset:

Keraamisessa hiustenkuivaajassa hyödynnetään hellävaraista infrapunalämpöä, joka jakautuu tasaisesti hiuksiin ja kuivattaa ne mahdollisimman pienellä rasituksella. Infapunalämpö vähentää hiusten vaurioittumista ja on myös hyvä päänahalle.

Infapunan plussat:

Infapunan miinukset:

Turmaliinihiustenkuivaajassa käytetään turmaliinimineraalia, joka tekee hiuksista pehmeämmät ja kiiltävät. Samalla se myös ehkäisee liiallista kosteuden haihtumista.

Turmaliinihiustenkuivaajan plussat:

Turmaliinihiustenkuivaajan miinukset:

Monissa hiustenkuivaajissa käytetään useita eri teknologioita, ja usein paras kuivaaja saattaakin olla sellainen, joka hyödyntää yhden sijaan useampaa teknologiaa samassa laitteessa.

Nykyään myös eri brändit kehittelevät omia teknologioitaan ja yhdistelevät niitä esimerkiksi ioniteknologian ja infrapunan kanssa, kuten Dyson ja Panasonic.

3. Lämmönsäätö

Lämmönsäätö on oleellinen ominaisuus hyvässä hiustenkuivaajassa. Muistatko, mitä aiemmin kerroin siitä, että hiustenkuivaajalla kuivaaminen on hellävaraisin tapa kuivata hiukset? No, sitä se ei ole jos käytät liian kuumaa lämpötilaa. Liian kuumalla ilmalla puhaltaminen vauroittaa ilman muuta hiusta.

Kuivaa siis hiuksesi aina miedoilla lämpötiloilla ja vaihda viileämpään puhallukseen kun hiukset ovat noin 80 % kuivat. Olisi hyvä, että kuivaajasta löytyisi ainakin kolme eri lämpötila-astetta, sillä kuumin on yleensä liian kuuma – tällöin käyttöösi jää vielä kaksi hyvää hiustenkuivauslämpötilaa.

4. Suuttimet

Hiustenkuivaajan mukana tulee tavallisesti ainakin yksi suutin, jolla voit kohdentaa puhalluksen tarkasti haluamaasi kohtaan. Tämä on hyödyllinen, sillä se helpottaa ilmavirran suuntaamista oikeaan kohteeseen, ja pystyt helposti vaihtamaan kuivattavaa kohdetta (muista, ettet föönaa yhtä kohtaa liian pitkään, vaan vaihtelet kuivattavaa osiota säännöllisesti).

Lisäksi saatat haluta tavallisen suuttimen lisäksi diffuusorin. Diffuusori on alun perin kehitetty leineikkaiden ja kiharien hiuksien kuivaamiseen, mutta sitä voidaan käyttää myös suorien ja taipuisien hiusten hellävaraiseen kuivaamiseen.

DIffuusorin idea on se, että se levittää ilman laajemmalle ja asettamalla diffuuserin vasten hiuspohjaa, voit tehdä sillä pientä pyörivää liikettä ja tuoda tällä tavoin volyymia latteisiin ja suoriin hiuksiin.

Erilaiset suuttimet auttavat hiusten muotoilussa.

Mikä hiustenkuivaaja on paras minun hiuksilleni? Kampaajan suositukset

Kuten sanottua, hiustenkuivaaja on tärkeä hankinta useimmille, jotka hiuksiaan päässään kantavat ja niitä myös pesevät, ja jos tahdot hiustesi pysyvät paremmassa kunnossa, on föönin laatuun viisasta panostaa. Hiustenkuivaajia on moneen lähtöön ja hintahaarukka on myös valtavan suuri.

Alla on kampaajan suositukset parhaista fööneistä:

 • Ioniteknologiaa hyödyntävä hiustenkuivaaja
 • Hellävarainen hiuksille, vähentää pörröisyyttä ja lisää kiiltoa
 • 3 lämpötilaa
 • Ergonominen muotoilu ja extrapitkä 3-metrinen johto

ghd Air® Hair Dryer on mainio hiustenkuivaaja melkein millaisille hiuksille vain, sillä se hyödyntää ioniteknologiaa, joka vähentää hiusten pörröisyyttä, lukitsee niihin kosteutta, tekee hiuksista pehmeämmät ja vahvemmat sekä kuivattaa hiukset nopeasti. Moottori on tehokas ja eri nopeuksien ja lämpötilojen avulla saa helposti varioitua itselleen sopivat tekniikan kuivata hiukset.

Laitteessa on kolme lämpötilavahtoehtoa ja erillinen viileäpuhalluspainike. ghd Airin ilahduttava piirre on myös sen ergonominen muotoilu ja se sopiikin hyvin niin oikea- kuin vasenkätisille.

Yksi suosikkihiustenkuivaajista!

 • Ioniteknologiaa hyödyntävä hiustenkuivaaja
 • Älykäs OptiHeat-teknologia, joka vie lämmön sinne missä sitä tarvitaan
 • 3 lämpötilaa

Tämä suosituslistan edullisempaan päähän valitsin Remingtonin AC9140 ProLuxen. Kiitosta tässä föönissä saa 2400 watin moottori, joka takaa riittävän tehon erityisesti pitkille ja paksuille hiuksille. ProLuxessa on edeltäjäänsä 90% enemmän ioneja, mikä tekee hiuksista kiiltävämmät ja vähemmän sähköiset.

Remingtonista erityisen tekee sen uusi OPTIheat-teknologia ja ainutlaatuisen Style Shot -ominaisuus, joiden avulla se käyttää lämpöä älykkäästi – lopputuloksena nopea, siisti ja ammattimainen hiustenkuivaustulos.

Föönissä, kuten kaikissa tämän listan suosituksista, on 3 lämpötilaa, joista suosittelemme pääsääntöisesti käyttämään viileimpiä.

 • Hiustenkuivaaja hyödyntää Panasonicin omia Nanoe™- ja Double Mineral -tekniikoita, jotka vähentävät näkyviä hiusten vaurioita, kuten kaksihaaraisia
 • Lisää kiiltoa, vähentää sähköisyyttä ja vahvistaa hiuksia sekä vähentää niiden vaurioita
 • Älykäs lämpötilan hallinta: fööni tunnistaa ympäröivän lämpötilan ja säätää puhallusilman lämpöä sen mukaan jatkuvasti laitteen ollessa päällä. Tämä tekniikka auttaa estämään hiusten vaurioitumista ja suojaa hiuksia ja päänahkaa

Panasonic on omaa laatuaan, sillä hiustenkuivaaja käyttää ainutlaatusia Nanoe- ja Double Mineral -teknologioita, joita ei muissa kuivaajissa ole. Teknologiat vähentävät hiusten vaurioita ja pitkällä aikavälillä tämän todella huomaa hiusten kunnossa. Saahan tästä föönistä jonkin verran toki maksaa, mutta vakuutan että se on jokaisen pennosen arvoinen.

Panasonicin Advanced -kuivaaja lisää kiiltoa ennennäkemättömällä tavalla, kuivaa hiukset hurjan nopeasti ja hiukset myös pysyvät sileämpinä. Föönissä todella tarkka lämpötilan hallinta, mikä tekee siitä hyvin luotettavan ja hellävaraisen hiustenkuivaajan.

 • Hiustenkuivaaja hyödyntää Dysonin omaa teknologiaa, joka kuivattaa hiukset hämmästyttävän nopeasti ja hellävaraisesti
 • 4 lämpötilaa ja äärimmäisen tarkka lämmön kontrollointi
 • 4 erilaista suutinta
 • Hyvin hiljainen

Hiustenkuivaajien aatelia, ja myönnetään, onhan Dysonin Supersonic sikamaisen kallis, mutta toisaalta täydellisestä lopputuloksesta kannattaa maksaakin. Dysonista on vaikeaa keksiä mitään huonoa, ja vaikka hinta tosiaan saattaa hiukan huimata päätä, voin vakuuttaa että tämä kuivaaja on viimeinen jonka koskaan tarvitset. Dyson hyödyntää omaa teknologiaansa ja tehokasta digitaalista moottoria, jotka yhdessä tarjoavat todella nopean hiustenkuivauskokemuksen.

Dyson Supersonic näyttää sellaisenaan hauskalta erikoisen muotoilunsa ansiosta, mutta sen kanssa suositellaan käytettäväksi mukana tulevia suuttimia. Kolmen tavallisemman suuttimen lisäksi laitteen mukana tulee Flyaway-suutin, joka piilottaa katkenneet hiukset ja tuo hiuksiin upean kiillon. Suuttimet kiinnitetään erittäin kätevästi magneetilla, ja hiustenkuivaaja tuntuu kädessä muutenkin todella ylelliseltä.

Föönissä on yhteensä neljä lämpöasetusta ja ilman lämpötila mitataan peräti 20 kertaa sekunnissa, jotta lämpötila varmasti pysyy tasaisena. Lisäksi laite on hämmästyttävän hiljainen ollakseen niin tehokas.

Markkinoilla on myös paljon feikkejä, joten osta oma Dysonisi luotettavalta jälleenmyyjältä.

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista: